Pengalaman Pertama

Assalammualaikum wbt...

Salam Aidilfitri.
Maaf Zahir & Batin.


Lama tak jengah blog sendiri dan rakan-rakan yang lain disebabkan melayan malas yang turun naik tak tentu pasal.

Sebelum ni memang malas (mengaku sendiri) tapi semakin menjadi-jadi bila berbadan dua. Alhamdulillah dah masuk trimester kedua ni baru berani nak bagitahu dekat blog (bajet macam ramai baca). Ditambah pula dengan malas kembali ke paras normal makanya ter-log-in-lah kembali.

Pengalaman pertama..selain malas aku takde morning sickness sangat. Mungkin baby dalam rahim ni kesian tengok ibu dan abah dia PJJ jadi dia baik-baik je. Tapi....

Tapi apa?! Hehe...ya ada tapinya. Ada sikit dugaan nak tetapkan Due Date disebabkan cycle period yang tak normal. Tapi takpe hal ni dah settle bila rujuk pakar di hospital. Tapi....

Ya...ada tapinya lagi. Settle bab due date, ada hal lain lagi. Doktor pakar detect hasil dari scan demi scan aku ada masalah low lying placenta. Aku pun OK jelah sebab rasa macam nothing serious lagipun doktor cakap sambil gelak-gelak. Jadinya just ingat placenta is plasenta sahaja....tak teringat lak yang placenta ialah URI.

Balik dari hospital mak bertanya kenapa kena pergi hospital lagi  (29/8/2014) kalau takde pape pergi check up dekat klinik kesihatan biasa dah la...so aku cakaplah apa doktor cakap low lying placenta. Mak dia punya risau lain...tak puas hati dengan jawapan aku dia tanya besan dia (kakak punya mak mertua) pastu tanya kakak dia nurse pencen.

Hasil pertanyaan mak "Bahaya ni kalau mengandung uri kat bawah...boleh tumpah darah"  terang mak dengan muka serius.

Aku cuak. Teringat ada spotting sikit masa 1st trimester. Sekarang aku kena bertenang, nanti jumpa doktor kat hospital nak tanya aku tahap mana (ada 4 tahap) hasil google. Pastu nak marah doktor nape cakap sambil gelak-gelak ini soal nyawa kot. Tapi berani ke nak marah, camtu tak nak marah la. Nak tanya je.....



P/S : Panjangkan cerita. Maaf ya, selamat hari rayaaaa.


10 comments:

  1. Firstly, tahniah!!!! hugs hugs hugs.
    Secondly, sorry I pun baca senyum2 since u cakap doktor pun bagitau sambil gelak2, hopefully semua ok for u both. pasal due date tu kan, sama la kita punya problem, sampai ke sudah baby ni macam tak nak kuar2 walau dah lebih sangat due datenya tapi jangan risau.. tau la dia kuar bila sampai masanya nnt hihii.

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya dari kakak.

    Since dah dpt tahu sebaiknya jaga kesihatan dan terus dptkan nasihat doktor setiap masa Aien.. Moga semuanya berjalan dgn baik. Jga kesihatan jgn buat kerja berat..

    ReplyDelete
  3. ijan dah macam ustaz laa..mahal tu hitam kat dahi..haha

    ReplyDelete
  4. Salam sis.. salam lebaran, maaf zahir batin dr bumi Sabah..
    opss! Tahniah tau..banyak2 kan jaga diri, rehat cukup, jgn buat kerja byk sgt.. ttg placenta tu baik check btl2 dgn DR ya sis.. insyaAllah takde apa2..

    ReplyDelete
  5. salam ain, dah peknen rupanya ko. ko jaga diri baik2 ye, uri kat bawah tu aku baca mcm bahye jgk. selamat hari raya.

    ReplyDelete
  6. selamat hari raya dan selamat dapat baby aien. :)

    ReplyDelete
  7. wahhhh dh pregnant...tahniah aien:)

    ReplyDelete