BABY AYAM

Assalammualaikum wbt.....




Sekarang dekat TV3 kan ada iklan berkenaan bantuan perniagaan, jadi malam tadi ada pasal penternakan ayam kampung.....nampak la sikit dorang tunjukkan baby ayam menetas dari dalam telur. Comel-comel belaka.


Masa tengok baby ayam (macam comel je baby ayam....) aku gelak sorang-sorang....mak aku pun pelik "Kenapa??! Lawak ke??" 


"Takde la....bila orang tengok anak ayam ni teringat pulak dak Farah.." HAHAHAHA....mak aku pun join gelak sekali, dapat tangkap la tu apa yang aku dok gelak-gelak tadi. 







FARAH ialah dua-pupu aku, kira anak kepada sepupu mak dan cucu kepada atuk sedara yang dipanggil Tok Ngah....rumah Tok Ngah sebelah je dengan rumah aku. Si Farah ni duduk Singapura, jadi bila dia balik kampung memang aku tahulah sikit-sikit gerak geri dia. Sekarang ni umur dia dalam 18 tahun kalau tak silap la, dah cantik pun....dulu-dulu comot.



Comot sebab lasak sangat.....suka buat benda pelik-pelik bila balik kampung, lari sana lari sini sampai berpeluh-peluh. Tok Ngah kata dekat kampung baru dia jumpa tanah jadi biarkan dia melasak....hahaha.



Start umur dia berapa tahun ntah, setiap kali balik kampung je mesti dia ajak ayah dia pergi bandar dan beli baby ayam dalam 4 @ 5 ekor macam tu untuk teman dia bermain....kadang aku nampak dia dukung la, picit-picit la, cium la, lambung-lambung la, balut dengan kain la konon macam pakaikan baju....kira buat macam anak patung.







Pelik-pelik betul budak bandar sorang ni......kalau seminggu dia dekat kampung maka seminggu tulah dia kelek baby ayam yang ayah dia belikan. Jadi bila nak balik Singapura semula.....biasanya baby ayam dari 4 @ 5 ekor akan berkurangan seekor atau dua akibat mati kelemasan, tapi kadang ada juga yang berjaya hidup semuanya. Nasib-nasib. Jadi kalau yang berjaya hidup tu akan dibela oleh Tok Ngah & Nek Ngah sehingga menjadi ayam dewasa.


"Kurrrr......kurrrrrrr...." bunyi Nek Ngah panggil ayam si Farah untuk diberi makan. 



"Kiokkk...kiookkkkk...." bunyi ayam yang ditangkap Tok Ngah untuk disembelih.



Menjadi kebiasaan setiap kali ayam disembelih itu tandanya keesokkan harinya Tok Ngah & Nek Ngah akan berangkat pergi ke Singapura melawat cucu kesayangan mereka....FARAH. Siap ada bekal lauk ayam lagi.



"Kelassss.....kau Farah" 



Beginilah kitaran hidup baby ayam si Farah. Sampai umur dia 14 tahun macam tulah baru stop beli baby ayam....ayam-ayam yang ada sekarang semua dari baka-baka ayam yang dulu-dulu. Sekian. JUMPA LAGI.

59 comments:

  1. hahaha..kim salam kat farah ye aien..

    budak2 yang main dengan anak ayam tu sebenarnya geram baby ayam tu comel-comel kan..aku pon dulu camtu gak..habis anak ayam aku kejekan..anak itik pon sama jd mangsa aku..tapi tak payah la beli pasal ayah aku mmg ade bela ayam dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. siap kim salam ya...insyaAllah.

      ha'ah...budak2 geram dengan kecomelan anak2 binatang ni...haha

      aku pun dulu masa budak2 geram juga dengan anak ayam, nak itik, anak kucing, anak katak (berudu...hahaha) tapi macam si Farah ni nampak obses sikit dengan anak ayam. macam anak patung dibuatnya...ahahaha.

      Delete
  2. haha..tergelak sakan baca cerita Farah tu...kalau budak2 lain takat usik2 ja anak ayam..ni buat mcm barbie lagi...
    mmg kelakat sgt...agak2nya dia tergelak sakan kalau diceritakan semula kat dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya Kak Kamsiah...memang dia layan macam barbie. dekat sana xde peluang kan. balik kampung habis melasak la dia...hahaha. sekarang balik kampung layan gadjet je...huhuuu

      Delete
  3. kesian baby ayam tu. kecik2 dh kena abuse. bila dh besar, disembelih dibuat ayam KFC. lumrah seekor ayam....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kitaran hidup seekor baby ayam...kesian kan. hehehe. lama tak pekena ayam KFC la...cam sedap jeeee.huhu

      Delete
  4. komen aku ni takde kaitan dgn entry..tapi just nak inform yg aku dah beli aquarium..nak bela ikan..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. suatu masa dahulu masa aku kecik2..ayah aku ada sebiji aquarium besar giler aku rasa. ke aku yg kecik masa tu...so saiz main peranan. hehe. macam2 ikan hiasan ada, aku rasa macam kat dalam laut.

      so..nak tanya. ko bela ikan apa H?

      Delete
    2. H, bela ikan2 tu biar jadi besar...lepas tu boleh la masak ikan 3 rasa, nyum2x

      Delete
  5. rasanya ayam nie kalau dah besar mesti dorang nak balas dendam kat farah..tapi kalau xde orang nak bekap farah jangan risau..aku ada..hehehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboih. Farah..ni Abang Lan kata nak bekap kalau ayam nak balas dendam. hahaha.

      Delete
  6. aku tak boleh laaa nak bele bele ni seme ..nanti konfem mati ..dulu ade anak burung jatuh kat depan rumah aku, sayap die patah ..konon nak bele laaa sampai burung tu baik ..tapi mati jugak akhirnye ..

    pernah bele ikan, mati jugak ..bele ayam, mati jugak makcik aku sembelih buat sup ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan masa ko bela sudah tiba waktunya ikan, anak burung, ayam tu mati...hehe. so ko jangan risau sangat...bela je kalau nak. :D

      Delete
  7. Comel je Farah geram ngan baby ayam. Hehe. Siap suh ayah dea beli. Mesti dea geram sgt sampai picit2 & siap pakaikan baju. Hahaha! Bila Farah balek Singapore, mesti baby2 ayam tu tercarik2 mana baby sitter yg salu buli tu. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah Kak Liyaa...si Farah ni dah la comel macam nama dia, pastu geram2 dengan baby ayam..perghhh comel kuasa dua. haha.

      bila Farah balik kita rasa baby2 ayam tu lega kot...hahahaha!

      Delete
  8. Anak ayam memang cute dan comel kan Aien. Kakak walau org kampung tapi suka bila lihat anak-anak ayam. Apa lagi Fara yg jakun sebab di sana mana nak jumpa ini semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cute pun Kakak...kita ni pun rasa geram kan, inikan pulak budak2. dapat dekat budak macam si Farah yg xdapat nak bela kat rumah sendiri...habiss. hehehe

      Delete
  9. dulu ayah aku ada gak beli baby ayam. 10 ekor rasanya.. yang bulu dia ada kaler warna warni. tu pon sebab kitorang adik beradik nak sangat tengok baby ayam secara live. (kira sama kes macam si farah jugak la..) last2 terpaksa hantar balik kampung.. sebab susah nak bela dalam rumah flat.

    cumanya kitorang xde la buat cam dia buat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. ko komen ni..buat aku teringat dengan baby ayam kaler warna warni ni. aku pernah gak tengok, pak cik aku bela...masa tu aku tadika kot. jakun giler. jerit-jerit aku pegang baby ayam tu. hahaha.

      pastu apa jadi dengan ayam tu bila membesar? masih kaler2 lagi ke? err...tak payah jawab la. hehe

      Delete
  10. anak ayam mmg comel. rase nak picit2 je. teringat dulu2 suke tangkap anak ayam. pastu kena kejar dengan makkkk dia pulak haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu aku siap ajar anak ayam tu berenang ko tau chuu..last2 mati sejuk..aku ingat ayam itik sama je leh masuk air..hahaha

      Delete
    2. ko lagi hampeh pakcik hahaha. tp xp., disebabkan budak2 msih boleh diterima akal haha

      Delete
    3. hahaha. kan..rasa nak picit-picit je. aku pun kekecik dulu suka men tangkap2 anak ayam...pastu pernah la kena patuk dengan omakkk eaa. sakit weh. pastu terus takut nak dekat2 dengan ibu ayam ada baby.

      Delete
    4. ajar berenang tak boleh blah. hahaha. nasib budak2...kalau masa dah besar panjang dok wat gitu. aniaya binatang namanya.

      Delete
  11. ade tak dia beli baby ayam yg kaler warna warni tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu takde...dia beli yang biasa punya.


      kaler2 tu comel kan...hehee. mesti ko pernah beli kan Cimot?

      Delete
  12. kat rumah aku ada ayam , siapa nakbeli, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam apa tu Mad? baby ke omak ea? hehe

      Delete
  13. Dia tau ker ayam bekal untuk dia tu ayam peliharaan dia dulu2? hahahhaa atuk dan nenek dia sangat prihatin.. masak ayam2 dia hahhaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu la agaknya...kot. hehe. atuk dan nenek takmo membazir beli ayam kat pasar. tu yang prihatin masak ayam2 farah. haha

      Delete
  14. hehehe..begitu lah bila tgk anak ayam..anak akak pun excited sgt bila tgk ayam..
    Tapi kan anak2 ayam yg colour2 tu mmg comel..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak...yang color2 tu dah la comel...macam pelangi lak tu bila banyak2. hehehe

      Delete
  15. bunyi tu yg tak tahan..... kurrrrr kurrrr......
    pastu kiokkkkkk kioooookkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. bayangkan bunyi tu sambil baca...syiokkk sket. :D

      Delete
    2. he3...memang itu yg remy bayangkan.......

      Delete
  16. jarang kot budak2 suka dengan ayam ni. cemana dia boleh tersuka. hihi.. dia tau tak bekal ayam yg nenek dia bawak tu ayam dia? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la chic na. ghasanya...ghamai je budak2 suka ayam. tapi baby ayam la kan. sebab comel. hehehe. agaknya dia tahu kot bekal ayam tu ayam mana...huhu

      Delete
  17. baby ayam yg panjang umur akan disembelih untuk jadi santapan farah bila dah besar ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. more less la. takpun membiak dan anak2nya yang jadi..hehe

      Delete
  18. amboi. org singapore.. baby ayam ye. baby singa tak ada ke dia nak bela. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. baby singa mahu bercalar balar badan atok nenek ea nanti nak bela sampai besar...hehe

      Delete
  19. Bila baca entry ni, teringat pulak zaman kecik2 dulu.. dulu kalau balik kampung, zwan akan lari hambat ayam terutamanya anak ayam.. main2 dengan anak ayam.. then kena TUNGAU.. HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoi gelak besar bila sebut pasal TUNGAU. dulu2 my sepupu sepapat yg jejantans semua pernah kena tungau sebabkan main hambat ayam. golek2 atas rumput kan...HAHAHA

      Delete
  20. alkisahnya...

    anak sepupu k.yana plk pantang tgk anak ayam, dia tangkap, tarik kepala terus la mampus anak ayam tu. yang bestnya dia tak takut kt ibu ayam yg garang tu..ibu ayam tu plk yg takut kt dia..kejam3..tp umur dia masa tu baru 2 thn lbh.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alkisahnya kak yana pun muncul....lama menyepi. hehehe.


      punyalah ganas sampai mampus anak ayam dia kerjekan...mak ayam pun takut tu. hahaha. budak2 kan..beselah...kalau yg berani tu berani aje...kita lak yg risau.

      Delete
  21. kelau kau mariah. hehehe. nice aien :) suka cheq tgk gambar2 ayam omey ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok pun dah comel kan...acane tak geram. huhuhu

      Delete
  22. Rare sungguh sayang ayam macam binatang kesayangan.Nasib tak terbawak ke dewasa. Picit-picit ayam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah. kalau sampai dewasa la tak tahu nak kata apa. fuhhh.

      Delete
  23. hehehe
    kesian nasib2 anak ayam yang terkorban waktu si farah tu kecik dulu
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang terkorban tu...takat itu jelah dapat hidup kan. :D

      Delete
  24. Anak2 ayam mmg comel2 la.. dlu sy suka kacau2.. tapi memandangkan sy penah kena kejar oleh mak ayam time kejar anak dia terus sy dh serik dh.. tgk dri jauh ckup la.. risau kena patuk plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat kat mak ayam yang garang memang la emma. cuba yg tak garang...tercicir-cicir baby ayam kalau kita hambat. hehehe

      Delete
  25. Replies
    1. comel kan kan...tengok la dua pupu sapa. eh! haha

      Delete