Posts

Showing posts from February, 2013

BABY AYAM

Image
Assalammualaikum wbt.....




Sekarang dekat TV3 kan ada iklan berkenaan bantuan perniagaan, jadi malam tadi ada pasal penternakan ayam kampung.....nampak la sikit dorang tunjukkan baby ayam menetas dari dalam telur. Comel-comel belaka.

Masa tengok baby ayam (macam comel je baby ayam....) aku gelak sorang-sorang....mak aku pun pelik "Kenapa??! Lawak ke??" 

"Takde la....bila orang tengok anak ayam ni teringat pulak dak Farah.." HAHAHAHA....mak aku pun join gelak sekali, dapat tangkap la tu apa yang aku dok gelak-gelak tadi. 






FARAH ialah dua-pupu aku, kira anak kepada sepupu mak dan cucu kepada atuk sedara yang dipanggil Tok Ngah....rumah Tok Ngah sebelah je dengan rumah aku. Si Farah ni duduk Singapura, jadi bila dia balik kampung memang aku tahulah sikit-sikit gerak geri dia. Sekarang ni umur dia dalam 18 tahun kalau tak silap la, dah cantik pun....dulu-dulu comot.


Comot sebab lasak sangat.....suka buat benda pelik-pelik bila balik kampung, lari sana lari sini sampai be…

TERKILAN

Image
Assalammualaikum wbt....


Apakah ubat yang mujarab untuk mengubat rasa ke-terkilan-an terhadap sesuatu perkara yang terjadi dalam hidup kita?? Bergantung pada keadaan ye dak??


Bila dalam entry aku makan bola tenis....Cekgu Bundle"#aku lama tak makan coconut shake la aien..agak2 bila ko sudi belanja aku..lani gak aku datang melaka..haha" HAHAHAHA. Ya..belanja ek? Kalau nak tahu setiap kali aku terlalu depan Coconut Shake Klebang tu setiap kali itulah ramai berderet orang beratur, takpun tutup ke....terkilan aku sebab tak pernahnya dapat pun nak beli setiap kali aku pergi. :(





Takpe...terkilan yang ini boleh diubati dengan mencuba lagi sampai dapat beli. Ikut pada rezeki. Takpun aku ingat nak try yang dekat Batu Berendam lak...dengar cerita sana pun boleh tahan. InsyaAllah satu hari nanti pasti merasa juga...cuma cepat atau lambat jelah. Positif aien!! 





Tinggalkan pasal coconut shake. Bagaimana pula dengan rasa terkilan tak dapat jumpa seseorang yang ingin kita jumpa kerana berh…

MAKAN BOLA TENIS

Image
Assalammualaikum wbt....


Merata tempat aku pergi cari idea nak karang entry baru dan akhirnya ketemu jua setelah pekena Bola Tenis semangkuk. Hamboih....selera tak agak-agak, ini Aien ke Alien??? HAHAHA.




Betul la ini Aien pasal aku makan Bakso Tenis bukannya Bola Tenis yang betul-betul pun, tadi tu acah mak enon pagi-pagi makan timun je. Hehehe. Mari nak cerita.....bagi penggemar Bakso agak terbaik kot, dia punya bebola daging betul-betul "besauuu lerrr" bak kata orang melaka. 






Pilihan pula pelbagai kalau nak pekena Bakso ni....mee, yee mee, wantan mee, bihun, kuey teow, dll. Harga pun bermula dari RM4.00 bagi yang biasa kalau tak silap dan paling mahal pun RM6.50 juga kalau tak silap sebabnya aku hanya perasan betul-betul harga Bakso aku je RM5.50 semangkuk ada seketul bebola besar bola tenis dan 5 biji lagi yang saiz normal.

Kalau tak minat Bakso tak mengapa sayang-sayang semua....pasal ada makanan goreng-goreng lain dan kalau nak kelainan boleh cuba Nasi Goreng Ayam Berla…

BUKAN SENANG NAK SENANG....TETTTTT~

Image
Assalammualaikum wbt...



Tolak tepi bulan februari maka ada lagi 6 bulan untuk aku membuat persiapan tetttttt. Cerrr teka...cerrr tekaaa apa 'tetttt' tu. HAHA. "Mengada kau aien...."


Sekarang aku dah mula rasa debaran bakal menjadi perantin.....orang kata tempoh 6 bulan ini sedang elok la nak buat persiapan kan kan kan. Lagipun ujian saringan HIV pun valid 6 bulan...tapi ujian ni nanti dulu la, pasal yang ni aku rasa masih awal lagi kot. Hehehehe.



Sebelum ni tak rasa berdebar sangat pasal masih rasa "ahhh..lambat lagi. still have time mehhh..." tapi bila semalam dah deal dengan pihak katering tetapkan tarikh, menu dan bincang itu ini dengan sebut harga berjumlah sekian-sekian yang banyak tuh aku rasa....fuhhhh!! berdebar. Tak pasti la berdebar sebab jumlah RM yang kachingggg kachingggg bakal mengalir atau memang betul ya berdebar nak nikah kahwin ni. "konpius kita taw..." 






Lopeh ni nak jumpa dengan mak andam lak. Bakal bertambah debaran dengan buny…

RANCANG

Image
Assalammualaikum wbt....


Sejak kes aku dimarahi isteri orangaku telah pergi membawa diri ke Johor untuk memujuk hati yang lara. HAHA. Hamboih...drama sangat. Takdelah...memang kebetulan aku nak pergi Johor ikut perancangan dan kejadian dimarahi itu pula tak dirancang. Heee.





Tangkak - Kluang - Masai - Pasir Gudang merupakan lokasi persinggahan sepanjang 2H 1M aku berada di Johor atas urusan kerja plus peribadi sikit. Paling teruja aku pergi KLUANG la.....tempat jatuh masa kanak-kanak dulu. Setelah hampir 17 tahun aku tinggalkan Kluang akhirnya bila dapat jejakkan kaki semula membuatkan darjah keterujaan sangat tinggi sampai kembang kempis hidung tak ingat dunia.


Oh. Ya...bila lalu kat depan Taman Universiti pula yang terletak in between Skudai and Pulai kalau tak silap (sorry kita lemah sikit keadaan geografi Johor...hafal Melaka je. HAHA) otomatik Kak Liyaa Mf dalam kepala otak. Pastu tersinggah pula dekat Plaza Angsana yang kebetulan ada Pameran Pengantin sedang berlangsung. Punyalah…

INSECURE....KAH??

Image
Assalammualaikum wbt....


Petang semalam ada 'sesuatu' berlaku.
Bos tanya mana tukang kebun.
"Ada kat belakang sana...."
Bos pergi ke arah yang aku tunjuk cari-cari tak jumpa.
"Mana? tak ada pun!"
Aku pun bergegas la ke arah telefon opis...nak call je senang.
"Ntah mana-mana je menyorok ni....grrr" hati aku bercakap sambil tekan nombor.
0123456789....kringgg kringgg kringgg..."Hello Incik M***** ada kat mannn..."



Belum habis sudahkan ayat tanya "kau sape ni cari-cari laki aku hahh!!!"
Perghhh...garang gila suara yang menyambut.
Berdesing telinga aku.
"Eh..ni bukan nombor Incik M***** ke??" Tanya aku naif.
"Kau buat apa cari dia..ni aku bini dia, kau siapa hahhh?!!"
Terkulat-kulat spora aku pandang telefon opis kaler merah.






"Errr...bos yang cari Incik M***** saya call je nombor yang ada dalam simpanan opis ni. Mana la saya tahu ni nombor puan....Incik M***** yang bagi kat opis nombor ni!!!" Aku pun dah mul…

MISTERI ACIK CHOBIT

Image
Assalammualaikum wbt....


AWAS : Entry panjang gara-gara 5 hari blog sepi tanpa entry baru. HAHAHA.


Selamat berhari sabtu semua-semua. Tadi kita keluar sekejap pergi tengok motor dekat bengkel, tapi boleh tak siap lagi dari semalam hantar...geram je rasa. Janji siap sebelum tengahari. =_=" Bila dah geram jadi malas nak tunggu lama-lama kita balik rumah sekejap sebelum masuk opis balik. Dekat rumah ada anak buah....tengok dia ceria semacam je baru bangun tidur. Matahari dah tegak baru dia bangun, ini semua sebab malam tadi dia susah tidur gara-gara Acik Chobit.


Siapakah Acik Chobit??

Entah la....Seisi keluarga aku memang tak kenal.

Misteri kan??? Hehehe.

Ya memang misteri pun. Malam tadi aku tidur mati tak sedar apa pun....pagi tadi nak pergi kerja baru tahu mak cerita. Agak kecoh la malam tadi gara-gara Acik Chobit ni.


Sebenarnya dah dua malam berturut-turut Acik Chobit ni kacau anak buah aku si Rara (umur setahun berapa bulan ntah....). Pasal dah dua malam kena kacau pun aku baru …