MUSIM MENGAWAN

Assalammualaikum wbt....



Malam semalam tertunai juga keinginan kita nak pergi tengok haiwan2 di Zoo Malam Melaka. Dari tahun lepas lagi teringin....lama kan?? Sebenarnya tahun lepas punya bulan disember kita mula teringin. Aduhainyapun macam la lama sangatkan....hehehe.


Terima kasih Incik Tunang...penat2 pun sanggup je bawak. Tahun lepas nak masuk tak boleh sebab Zoo Malam tak beroperasi. Harap2 da kawen nanti awak teruskan lagi ya layan kita macam ni. Kalau tak.....kalau tak....hmmmm kita merajuk 2 minit 20 saat. Hahahaha....mengadanya kita. Kita rasa seram sejuk lak menaip gaya cenggini.....KITA.



Gambar cilok dari Amirrah Zawani sebab kita dilarang amek gambar malam2.


Ehemmm...hehe. Kalau sesiapa berminat boleh la datang ke Zoo Malam Melaka, tiket masuk RM10.00 untuk dewasa. 


Lain-lain harga rujuk sini http://www.zoomelaka.gov.my/ sebab aku lupa. :D


Nampak tak dekat link atas ni 'gov.my' maknanya government la kan?? malam tadi aku borak-borak dengan salah sorang guide, dia cakap sekarang Zoo Melaka dah diswastakan, banyak pembaharuan akan dijalankan dan dorang cakap jika tiada aral melintang 1 Februari 2013 akan diadakan sehelai majlis perasmian. Ini dari mulut dialah...kalau tarikh berubah harap jangan salahkan aku. Hehehe.  


Oh. Ya....malam tadi aku pergi haiwan-haiwan sangat aktif, dan kebetulan tengah musim mengawan bagi harimau-harimau dan singa-singa jadi kalau bernasib 'baik' dapatlah cuci mata tengok aksi mengawan dorang. HAHAHA. Tapi nasib kami tak berapa nak baik sebab tak dapat tengok wayang free yang kami dapat hanyalah menyaksikan sekumpulan otter yang sedang tidur bangun berjemaah semata-mata nak membuang tinja berjemaah je...agak tertib ya sebab berbaris dan agak sedih betul sebab berlaku betul-betul depan mata maka terpaksa hadam bau yang agak hamboihhh la sebab hasil makan ikan keli sebagai diet harian mereka. 



"Kahkahkah....kacau lagi aku tidur malam2. main suluh2 lampu sape suruh...."


grrrr....busuk giler =_='



Ok. Ini jelah nak cerita. Sekian. JUMPA LAGI.




38 comments:

  1. owhh singa singu ada musim mengawannya... ingatkan cam kucing malaysia ikut dan. Kucing kat sini pun ada musim mengawannya. Ni time2 depa la ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang zoo tu cakap musim mengawan...kita iyakan je. hehe. kucing sana ikut musim ye? hehehe.

      Delete
    2. Yups, kesian tau kucing2 sini kena tunggu February nak buat tu. Sebab bajet depa nak beranak sebelum next winter. Masa first dengar pasal ni, macam lawak kot tapi lojik la kan.

      Delete
    3. memang logik la kan kalau ikut musim2 ni. hehehe. kalau bila2 masa je macam kucing kita mahu beku anak depa time winter. hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. baru awal tahun ni buka malam. setelah diswastakan. dulu masa under gov pernah ada malam...tapi tak tahu bila mula tutup.

      Delete
  3. kemain promot zoo melaka

    lme da xpegi

    last pegi ngn kekanak2 y comel

    auchh rindu melaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemain kemain. orang melaka kan. hehe


      misti rombongan cekgu iffah ni. hehe

      Delete
  4. lma dh sy x g zoo.. tba2 teringin laa plak.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi la Emma. sesekali tengok haiwan best apa. heee

      Delete
  5. Cop! Majlis prasmian sehelai eh? Haha. X sngka lak murahje msuk dy. Btw x penah smpai lagi..oke msuk dlm snarai next trip mgkin :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. sehelai. nak setandan pun boleh. haha. (rosak bahasa)

      masukkan dalam list...kalau tertunai tahniah ya Chuu. heee

      Delete
  6. kahkahkah... aku harap xde la effect kat org yg tgok lak ek.. kehkeh...

    tp sweet x tgok mlm2 tu..?? nk try bawak bini2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. aku pun berharap macam tu. nasib aku tak nampak. heee


      sweet la jugak...sebab ko akan nampak burung2 tidur berpasang2an dalam sangkar siyes...aku tak tipu..sweet tak sweet tak?? hehe

      Delete
  7. wahh.. romantiknya dating kat zoo.. btw, jangan dok mengawan sudahla.. haram lagi.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. romantik la sangatkan. tengok haiwan je..bukan candle light dinner pun Zwan. hehehe. haiwan mengawan tak haram :D

      #sedikit info : pengunjung tidak digalakkan berjalan kaki untuk zoo malam sebab pihak zoo dah sediakan trem dan tour guide sepanjang trip lawatan 45minit - 1 jam...semestinya akan bergerak secara berkumpulan :D

      Delete
  8. Replies
    1. best pada yg rasa best la.


      bagi aku best. lebih bermaklumat bila ada guide. berbaloi rasa bayar tiket tu.

      Delete
  9. da lama x p melaka..some1 ajak dtg ke sna..tgk la time birthday dia ke..wat surprises..hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..sesuai la tu. datang la Mas...hehe. boleh singgah zoo kalau nak. :D

      Delete
  10. hehe..bertinja beramai-ramai..? lama tak dgr ayat bertinja. eh ke bertinjak atau istinjak? adoi.. pening jap.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyah tinja yang biasa aku dengar Ha..hehe..

      Delete
    2. menyahtinja pun boleh. haha. istinjak tu yang hilangkan najis besar najis kecil dari tempat keluarnya dengan sesuatu yg bersih...hehe

      Delete
  11. start kul bape safari night ni aien?..aku last masuk zoo masa tadika dulu kot.tu pon zoo negara je la..zoo melaka blom penah sampai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti lak mula pukul berapa...7pm kot. aku sampai masa tu dah pukul 8.30pm.


      sangat lama kot ko tak pergi zoo...tadika tu. HAHA. takpe sok dah ada baby boleh la g zoo. datang zoo melaka taw...acik aien nak jumpa baby. hehehe

      Delete
  12. mcm best jer ni...comel musang tu.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. musang?? hehe.


      apa2 jelah...musang pandan bau wangi. *tiba2

      Delete
  13. kiut gilak memerang tu. tapi tu gambar kejadian sebenar ke gambar kopipes dari gugel?? beliau tengah tido eh?? ke tengah errr... tinja2 berjemaah?? huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. err...tu kopipes dari gugel. kan siang tu. aku pergi malam...nampak memerang berak je takde pun sengih melebar macam atas ni. hahaha

      Delete
  14. tak elok tgk binatang mengawan...... depa pun nak privacy jugak...... he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. sesaja je abang remy. kita kadang ternampak je binatang mengawan selalunya.

      Delete
  15. kita rasa kan, kita macam xpernah masuk zoo la..kalau pernah pun, kita dah tak ingat bila..

    kita teringin nak masuk kat taman rama-rama..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? kalau macam tu datang la sini..nanti kita bawak jalan2 kat taman rama-rama :D

      Delete
  16. kalau diswastakan meaning harga ticket pasni mahal skit laa dari sekarang..hehe..tapi kalau service memuaskan byr lebih sikit pun xpe kot..hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga macam sama je...cuma siang dulu tak silap rm7 sekarang dah rm10. malam lak masih dikekalkan...dulu & sekarang rm10. pergi malam puas hari sebab banyak input dari guide. hehe.

      Delete
  17. Kenapa Zoo Malam? Penah je masuk Zoo Melaka. Tapi bila cakap Zoo Malam tu cam konfius jap. Ada Zoo Malam Zoo Siang ke? Hahaha! Err macam takut je tgk harimau singa mengawan. Dorang tak marah ke kita tgk dorang ngah nak make baby? Hehehe. Macam comel je bila sebut dorang nak make baby :P

    Ehh, bukan dorang. Untuk binatang apa ek Aien?

    ReplyDelete
    Replies
    1. zoo melaka malam la. hehe. senang sebut zoo malam je..siang pula macam biasa je operasi. hehe. ada Zoo Malam dan Zoo Siang sekarang ni...dorang takde mengawan depan pengunjung pun Kak...dorang malu nak make baby orang pandang2. hahaha. comel kan make baby :D

      untung binatang? hmm..apa ntah kata ganti diri haiwan. huhu

      Delete