MASUK PARIT

Assalammualaikum wbt....



Hari ahad lepas aku jalan-jalan pastu masuk parit. Pestime tu jalan-jalan masuk parit....hahaha. Parit apa?? Parit Kaspan. Sebenarnya bukan jalan-jalan apa pun, cuma jalan-jalan menghadiri kenduri kahwin sepupu Incik Tunang....atas pelawaan bakal ayah & ibu mertua suruh kenal sedara-mara sebelah Johor katanya. 


Agak nebes nak jumpa sedara-mara beliau buat aku tak senang duduk sepanjang perjalanan dari Melaka lagi....siap pakej perut meragam sebelum bertolak. Kenapa ek....asal nebes je perut meragam, dari dulu lagi macam ni. Kenapa tak kalau nebes je lapar ke....haus ke....geli hati ke....hahaha. Macam-macam la kau Aien.


Apa-apa pun selamat sudah beramas-mesra dengan ahli keluarga beliau yang ternyata semuanya peramah.....orang jawa katakan. Kan? Orang kata orang jawa ni peramah (mudah mesra), kuat ikatan kekeluargaannya....kan? Dari pengamatan aku memang peramah pun....siap disambut mesra lagi kalahkan pengantin majlis tersebut. Hamboih!!



Bila dah duduk dikalangan ahli keluarga Incik Tunang....kebanyakkannya speaking jawa. Aku curi-curi dengar pun tak faham apa yang aku curi dengarkan tu. Hahaha. Bakal bapa mertua pekat cakap jawanya...Incik Tunang tahu yang basic je...aku? tahu pun wes mangan, ngompol, kiraan nombor dalam jawa...itu je. Korang?? Yang dah tahu takpelah....yang tak tahu dan nak tahu KLIK SINI (Bahasa Jawa Peringkat Asas). Sekian untuk entry kali ini. JUMPA LAGI.




52 comments:

  1. Replies
    1. Wes mangan? Wes ngombe? Wes ngiseng? Wong jowo apo iki?

      Delete
    2. Aku ni aien, nama jer anak org jawa..tapi langsung xreti bahasa jawa..tiga ayat pertama kat atas ni aku tau la..tapi ayat ke-4 aku main tulis jer..hahaha

      P/s: komen yg pertama tu sebelum baca entry..:D

      Delete
    3. err...terima kasih H. haha. oo...ko berdarah jawa la ni H. baru ku tahu.

      takpe la tak tahu, sekurang2nya tahu ayat yg tiga atas ni... :D

      Delete
  2. ingat jatuh moto ke hape ke dlm parit suspen gitu tajuk nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tajuk main peranan abg phat...sape malas baca mesti ingat yoyoan masuk parit. haha

      Delete
  3. tahniah aien

    org jawa mmg gitu

    membe pon tunang ngn org jawa

    parit haji slung kat b.pahat

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih iffah. ooo...aku rasa ada lalu la depan parit sulung tu..hehe

      Delete
  4. beramas mesra? auwww, takut betul kita dengar. hikss

    ReplyDelete
  5. aten pulak tawu wes mangan . tapi xtaw pulak ap mksud . hohoo --'

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. aten kena la refer link bahasa jawa asas kat atas nun. kita belajar sesama jom.

      Delete
  6. saya pulak kalau nebes, taik tu tiba2 tersembul keluar.ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. tak boleh blah Boni ni. terus tersembul. euwww. hahahaha

      Delete
  7. wah.. dah kenal keluarga encek tunang.. dah tak lama lagi latu.. n leas ni boleh speaking jawa la.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas ni boleh kalau dah pandai la...huhu. makan masa kot. sebab rasa macam susah je... :)

      Delete
  8. kalau parit2 tu konfem jawa la kan. lepas ni aien kena belajar bahasa jawa la sikit2. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..belajar sikit2 lama2 jadi bukit..haha.

      Delete
  9. kalo masuk parit sebab nak jumpa family belah incik tunang, tagi nervous rasanya drpd jatuh parit. Awk sama mcm saya. Kalo saya berdebar, mesti sakit perut rasa nak beri. Itu pun saya menurun drpd arwah mak saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...sungguh memahami awak ni Cik Puan Lyd...hehe. memang nebesnya lebih bila masuk parit yg ini...ramai juga ek asal nebes je rasa nak beri...kita geng la. haha

      Delete
  10. Sama la dengan family Fik...Err, aku agak kekok lagi nak panggil dia incik tunang..Kahkahkah..
    Family dia pun kalau berkumpul memang cakap Jawa yang satu haram apa aku tak faham kecuali gampang..Kahkahkah..
    Selalunya bila aku join sekali memang terkebil2 lah aku...Si Fik pulak bukan nak tolong jadi translator..Grrr!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah. Fik pun jawa ek...ada je kebetulan kesamaan kita ya Syida. hakhak. eh Syida...ko kena biasakan diri, bukan lama pun dapat sandang gelaran tu. kahkah.


      jom Syida kita g tuisyen bahasa jawa...jom la. hahaha

      Delete
  11. kihkih...ingtkan masuk parit betul2..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu kalau betul2...tak buat entry daaa..malu. hakhak

      Delete
  12. Erkkkk! Siap ada tuisyen kelas Bahasa Jawa kat sini. Hahaha!

    Akak faham tapi nak speaking tu berbelit lidah kut. Macam tak sedap je bunyinya. Hahaha! Pastu kalau org tanya suh cakap apa2 dlm bahasa Jawa, jenuh pikir mesti takkan terkuwa punya ayat tu dalam kepala. Tetiba macam blur je. Tapi kalau org ngumpat2 dalam bahasa Jawa tu rasanya boleh faham lagi.

    Tapi yg takleh blahnya bahasa Jawa ni, kekadang bila dengar org tu cakap laju2 bahasa Jawa ngan eksaited lagi, mesti rasa nak tergelak je dengar cite tu. Gelak beriya lak tu. Pastu bila fikir2 balek, sebenanye tak faham sgt pun apa yg org tu cite. Cuma rasa kelakar sbb tengok the way org tu bercite. Semangat, eksaited. Kahkahkah! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kak...tuisyen percuma. hakhak.

      wah faham tu yg best tu...sebab faham. kalau curi2 dengar pun boleh la hadam orang tu sembang apa kan kak. haha. kot termengumpat pun boleh faham.


      ha..bab cakap laju2 tu ya. mungkin cara bercakapnya gitu kot kak. kita je rasa kelakar pasal nampak cam eksaited je..hahaha.

      Delete
  13. waaa..hebak ko aien..baru tunang dah beramas mesra dengan kerabat tunang ko..tp ok la sebab ko jumpa jenis peramah..kalau yang senyap je mati kutu jadinya..silap2 orng cakap sombong lak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. idak ler hebak mana pun. berkenal-kenalan je atas pelawaan bakal ayah dan mak mertua. kalau tak...segan juga nak pergi kan. hehe. tu la untung dapat jumpa yg peramah...kalau tak mati kutu aku weh. haha

      Delete
  14. Wah... Aien dah jadi kelompok kakak tak lama lagi. Meh sini belajar dgn kakak. Parit Kaspan bukan kata keluarga en tunang yg jawa Aien tapi seluruh kampung tu 99% memang bangsa kakak. Mangan sego karo iwak (tanya dgn en tunang apa ni hihi....) sesaja kakak nak kacau Aien:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la seperti disangka kakak orang jawa. hehe. mesti mantap bahasa jawanya...boleh la jadi cekgu saya. nanti tanya la..kalau en tunang tahu...takpun suruh dia tanya ayah dia. hehe

      Delete
  15. yui ni tak reti bhasa jawa..opah ckp dgr aje..kih2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo...yui pun ada darah jawa la ni. hihi.

      Delete
  16. ha3...... aien pun cam remy gak......
    tapi best!!!!! boleh mkn tempe byk2.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...part ni kita suka. kalau tak dengan orang jawa pun kita ni memang hantu tempe pun abg remy...hehehe

      Delete
  17. parit jawa parit jawa parit jawa.. hana xtau sapa yang sebut parit jawa ni

    ReplyDelete
  18. ingat terjatuh masuk parit tadi
    kui3

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...tu pentingnya baca sampai habis kan Hans.

      Delete
  19. teringin nak belajar bahasa jawa, tp kedekut dorang nak ajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..akak jumpa orang yg kedekut kot. cuba cari yang tak kedekut mesti dorang ajarkan..hehe

      Delete
  20. kwn2 ad gak yg org jawa.. best je dgr dorg ckp, tp kelakar pn ad jgak.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan...kita tak faham pun rasa best. kalau faham lagi berganda best. haha

      Delete
  21. Dezee tahu juga cakap Jawa..xcaya?

    Dezee:"Jawa"

    hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboih. kita pun tahu jugaklah kalau camtu. hahaha.


      "Jawa"

      Delete
  22. lala memang x paham terus kalo org cakap jawa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah sebabnya tak faham kan. cuba kalau faham...hehehe

      Delete
  23. aku syak nnti bila kau dh reti berjawa bagai ni, ada entri ko dalam bahasa jawa lah wehh..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh..kok bisa aku mengarang dalam bahasa jawa. yang bahasa melayu ni pun jaghang-janghang mengarang. hakhak

      Delete
  24. hohoho kemainn kau jawaa . bolat tahuu "kabarei dengan waras' ajahh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemain kemainnn bolat...tahu jugaklah tu kan. hehe

      Delete