RUNGUT-MERUNGUT

Assalammualaikum wbt....


Selamat Hari Deepavali diucapkan kepada semua penganut agama Hindu. Balik kerja ni aku nak poie beraya ke rumah Aunty Mala (member kerja). Ya balik kerja....aku kena kerja. Awal Muharram nanti pun kena kerja juga.


Untunglah orang-orang yang bercuti....sakan wooo.
Ada yang kerja...cuti....kerja...cuti.
Ada yang cuti berturut-turut.






Mana-mana musim perayaan pasti percikan bunga api dan bunyi dentuman mercun akan menghiasi malam raya selalunya.....dekat wall FB aku terlalu banyak status berbaur rungutan more less berbunyi begini :-


"Bila raya dorang dah mula....bunyi mercun sana..sini... tak boleh tidur!!"


"Grrr...bunyi mercun sampai tak boleh tido! aku kerja pagi laa..."


"Bising laaa....pung pang pung pang macam perang..."



Usah merungut sangatlah kawan.....kalau raya korang, macam tu juga korang sambutkan??? Bakar mercun sampai sebulan kalau boleh. Hehehe....macam kes jiran aku sebulan raya sebulan la dia bakar mercun. Bagi can la dorang menghangatkan waktu tidur korang tu, bukannya selalu.



Rungutan lain pula, bila kena kerja masa Public Holiday ada member sound "Bangla pun tahu cuti...." ini yang nak merungut ni "Jangan samakan aku dengan bangla laaa....grrrrr" Sekian. JUMPA LAGI.



36 comments:

  1. Tadi siang2 pun dorang bakar mercun. Ntah mercun apa ntah. Bunyik da macam bom. Kuat gila! Tekejut akak yg ngah bersihkan laman depan.

    Aien, bangla pun tahu cuti Aien. Kalau Aien kerja, maknanya Aien bukan bangla la :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat Jna kerja so bukan bangla laa huhuhu

      Delete
    2. Tambahan. Kalau yg buat tu kaum tu, memang apa pun jadi salah je, Aien. Hehehe.

      Naseb baek Jna bukan bangla jugak :P

      Delete
    3. siang2 pun jadi?? samalah macam raya kita. ada je yang bakar siang2 kan kak. hehe.


      yelah...bangla pun tahu cuti. kita bukan bangla la...haha. kan Jna kan...

      Delete
    4. Tambahan : yelah kak...macam perkauman lak jadinya. apa2 jelah kaki merungut ni kan. ada je yg tak kena. huhu

      Delete
  2. ala aien.... remy pun keje jugak...walaupun pun satu benda tak buat lagi dari tadi....he3

    pasal bunyi tu...biarlah...depa raya sehari jer...yg kita raya sebulan depa tak kecoh pun...he3......

    biasalah aien...menusia nie mana ada yg sentiasa puas...nak merungut jer....doa buat takpa...tapi jgn orang lain buat......

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. ya abg remy setiap kali public holiday kita kerja sama2 kan...dah lama perasan. haha. sama la kat sini kerja bertangguh-tangguh....amek mood raya kaum lain.


      yelah yg pasal bunyi tu ramai yg merungut tu semua orang2 kita abg remy...haha

      Delete
  3. aien Jna stuju smlm bnyk gila nampak org tweet laa Fb la meroyan bila bunyi mercun..
    dyeorg ni x fikir kan? klau perayaan kita kita main xape..mungkin bunyi tu xmenggangu org lain kot kan.. *tbe2 Jna yg eno -_-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eno tu yg kita minum bila rasa perut sebu ke mual tu ey Jna? Eno eno eno -_-

      Delete
    2. ya Jna...memang Jna patut setuju sebab rasanya mana2 wall fb la tweet2 la ramai je merungutkan?? hehe.

      kalau kita takpe orang lain tak boleh...dah biasa sangat dengan segelintir orang2 kita punya pemikiran. opsss!! haha.

      Jna eno ya..sabar Jna. ^_^"


      eno...eno...eno...haha. melayan Kak Liyaa haa. :P

      Delete
    3. EMO~!!!!!!!!!!!!!!!!

      hahahahaahahahhahahahahahahahahahahahaha

      Delete
  4. tempat nana dah macam perang ke 3 bisingnye...dr pkul 12 tghmalam...sampai la pkul 3 pagi...

    ape dorang nie memang tak tido ke apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorang bersemangat nak beraya tu Nana...mana ingat tido daa..hehe

      Delete
  5. walaupon aku agak rasis la jugak..tapi bab memekak main mercun ni aku bagi can la sebab semua bangsa pon sambut raya..member2 aku pon ade kecoh pasal bising mercun ni time depavali..apa ingat dia sorang je tau main mercun masa raya..bagi la can..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkk..ko agak rasis ek?? haha. haa...bab mercun tu bagus, kita bertolak ansur la pasal semua bangsa pun sambut raya nak meriah2. mana ada sambut nangis2 kan. hehe...nangis putus jari men mercun adalah. tu cerita lain. :P

      Delete
  6. yang penting kita saling hormat menghormati antara satu sama lain.. tu yang pailing penting. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang penting??? kerjaaaasama! haha. ye Boni Kacak...saling hormat menghormati itu penting dalam hidup bermasyarakat berbilang bangsa ni.

      Delete
  7. errr..aku keje arini..konfem bukan bangla..grrrrrr

    ReplyDelete
  8. bolat tak larat nak cutii dah . herkkk

    ReplyDelete
  9. Hmmm...ada beza walaupon masing2 main mercun. Dulu, kalo budak taman ni main mercun time raya, cepat polis dtg warning kalo main lepas kul 12 am.

    Time Deepavali ni polis pon taknak kerja macam Bangla agaknya. Penat call malam tadi...takde siapa dtg walau rumah dah macam Palestine :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm. Dulu? dulu bila? dulu masa raya kita atau dulu yg dulu2 punya zaman 90'an ke? hehe. polis sibuk kat tempat lain kot? fikir positif je.. :)

      Delete
  10. org tu x sporting. cuba lah kalau time dia mau dibakor mercun meletup letup pang pung pang pung. haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..itulah kita boleh dorang tak boleh. gitulah konsepnya yg merungut ni. pung pang pung pang :D

      Delete
  11. kat area umah takde lak bunyi mercun semalam. apa salahnya sekali sekala kan. meriah ape. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah sesekali...bukan sepanjang tahun pun kan Chic Na :D

      Delete
  12. kadang merungut tu perlu utk luahkan y terpendam

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpendam macam dah lama tahan...mercun dibakar bukan setiap hari. haha

      Delete
  13. Aku tak merungut :D
    Aku rasa bunga api diorang tu sgt meriah..Kahkahkah...
    Selamat bekerja aeinn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. meriah sangattt! haha.


      selamat bekerja...selamat selamat... :)

      Delete
  14. Kenapa tak cuti Aien.. Kakak pulak kerja-cuti-kerja-cuti-kerja haha... nak buat macam mana dah kalendar macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak cuti sebab kena kerja. haha. wah kakak betul2 ikut kalendar. ada orang habiskan cuti tahun sekali berderet dia cuti kan...hehe

      Delete
  15. cuti~ cuti~ hahaha
    best ni cuti...
    takpelahh, keje elok2.. jgn sedih2.. hahahaa

    *mcm mak pulak :|

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboih. seronok ler cuti2. haha.


      baiklah...keje elok2 la ni mak. LOL

      Delete
  16. pantang xkena ngan kita mesti merungut.

    ReplyDelete