CEKODOK VANILLA





Alhamdulillah...bertemu lagi kita. Diharapkan semuanya baik-baik sahaja. Entri kali ini aku nak kongsikan Resepi Cekodok Vanilla yang sangat mudah dibuat. Awal mula pertama mula mari sediakan bahan-bahannya :-


Bahan-bahan :

1/2 Paket Tepung Gandum

8 Sudu Gula @ Ikut suka sendiri

2 Biji Telur Ayam Dibasuh

2 Camca Esen Vanilla

1 Camca Sodium Bikarbonat

1 1/2 Cawan Air




Cara-cara :

1. Campurkan Sodium Bikarbonat & Air kemudian asingkan ke tepi dahulu.

2. Gaulkan Tepung Gandum dan Gula hingga sekata di dalam bekas.

3. Masukkan Telur dan Esen Vanila ke dalam Tepung Gandum & Gula tadi kemudian barulah dimasukkan campuran Air & Sodium Bikarbonat.

4. Kacau sehingga adunan sebati dan gorengkan macam cara goreng cekodok biasa. 


<GAMBAR>


Maaf gambar Cekodok Vanilla takde, kalau nak tengok juga bagaimana rupanya sila rajinkan diri cuba resepi ini. Dah siap nanti itulah rupanya Cekodok Vanilla yang aku kongsikan. LOL. Kalau tak sedap harap maaf sila cuba lagi dan adjust mana-mana bahan ikut sesedap rasa sendiri. Ini pun aku belajar sendiri hasil dari merasa Cekodok Vanilla orang bagi.....bila tanya resepi orang tu hanya cakap bahan-bahannya apa je cara buat aku bantai sendiri Janji Ditepati Jadi, Siap & Sedap!! Sekian. JUMPA LAGI. 



 

29 comments:

  1. Replies
    1. sedap tau iffah kalau buat sedap-sedap. hehe.

      Delete
  2. nxt time buat cucur durian, kawan aku ckp sedap..
    ce try

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah makan...memang sedap! belum pernah cuba buat je lg..heee

      Delete
  3. Kakak simpan dulu resepi dalam kepala sebab ramadhan dapur kakak bagi rehat cukup-cukup...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti raya baru buka dapur ye kak.. hehe

      Delete
  4. Replies
    1. ekceli tak tahu nama...main letak je cekodok vanila.

      Delete
  5. wahh2..cm sdap..tp xde mse nk buat la..busy kje..=(..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah keluar keje pagi balik petang / malam. try masa cuti la eyda. :D

      Delete
  6. wah...dah dapat gambarkan pun bikin lapar

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi gambaran pun dah lapar...hehehe. kelakar la kancil ni.

      Delete
  7. wahhhhhhhhhhhhh sedap nye. nk try la

    ReplyDelete
  8. cekodok milo pon sedap aien!!!Try la..haha..

    teringin nk rasa cekodok yg aien buat..bila la nk dptnya tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cekodok milo? pestime dengar ni rifhan..hehe


      teringin?? jauh nak hantarnya...mahu berkulat dalam sampul surat. hehe

      Delete
  9. cekodok vanila??eh.. fisrt time dengo ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...ramai yg pestime dengo pasal ini nama main bubuh je..asal sedap sesedap rasa.

      Delete
  10. Replies
    1. nak satu je? sedap kena nak banyak2 abang remy...hehe

      Delete
    2. kalau byk aien nak mkn apa nanti...... he3
      org lain pun nak jugak....

      Delete
  11. Tak penah denga & tak penah try lg resepi ni Aien. & tak dapat imagine r camne rasanya cekodok Vanilla. Hm kena try ni. Kalu tak camne nak tau rasa dea kan? Err nak tgk gambar kena wat sendiri ey? Hamboiii.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa..kenalah try kak liyaa baru tahu rasa macam mana. rupa macam mana...haha.

      Delete
  12. nmpk cam besh je.. tapi tu la, tak pnh dgr..hihi.

    ReplyDelete
  13. kne ada gambarr la brulah ak trase terliur nk memasak cekodok berkenaan.. bajet jer ak nk memasak..wahahaha

    ReplyDelete
  14. macam best je nak try ni...resipi unik..tak pernah rasa la cekodok vanilla ni..hee~

    ReplyDelete