ULAU MELINGKAU BAWAH SOFA




Pagi-pagi berblogwalking (jari-jemari berjogging) aku singgah kat Blog Chuu Muqhlis. Chuu cerita pasal fobia beliau terhadap ULAR. Kalau baca sambil imagine dan ditemani gambar pasti korang akan terasa tahap ke-fobia-an Chuu macam mana. Bila dah baca siap komen sekali buat aku teringat pula dengan kes ulau melingkau bawah sofa rumah aku pada Tahun 2010 dulu (masih segar-bugar dalam ingatan).






Cerita bergambar macam Chuu jugak, tapi Chuu punya gambar lagi hebakk...hehehe.. Berdasarkan gambar diatas more less 11.30PM macam tu sedang mak dengan adik-adik menonton TV tiba-tiba keluar ular (tedung selar) dari bawah sofa seperti dikedudukan No.1. Tak tahulah dah berapa lama ular tu duduk bawah sofa tu tiba-tiba baru nak keluarkan. Siap kembang kepala lagi. 



Mak dan adik-adik tak dapat nak lari sebab terhalang dengan sofa yang lain dan dinding. Dorang bertiga hanya mampu berhimpit-himpitan di kedudukan No.2. Sangat kecoh suasana dan keadaan berlaku dengan pantas. Aku dikedudukan No.3 berbaju biru pada mulanya macam blur tak tahu nak buat apa.....dengar mak & adik-adik menangis. Dalam mak menangis aku terdengar mak baca Ayat Kursi. Benarlah Ayat Kursi sememangnya pelindung yang mustajab atas izin Allah s.w.t....ular tedung selar yang sangat besar dengan kepala yang mengembang berundur semula masuk bawah sofa.



Aku capai henpon dan call 999. Masa ni agak bengang jugaklah sebab nak kena bagi nama, no.mykad, alamat bagai...tapi nak buat macam mana dah prosedurkan. Semuanya selesai tepat 12.00AM. Memang cekap kerja abang2 JPAM dan aku sangat-sangat menghargainya. Esoknya mak aku call Melaka.fm nak sampaikan ucapan penghargaan kepada abang2 JPAM. Jasamu Dikenang!! 




Pinjam gambau MyMetro :
Suasana malam tu macam ni dengan ulau dan abang2 JPAM.
Saiz ulau pun lobih kurang yo...fobia!!



Kebetulan kawan bercuti kat Sarawak, bila dapat tahu cerita ni sebab aku cerita terus dia belikan Kayu Tas sebagai buah tangan. Dia suruh letak dekat tempat sepatutnya dan dikatakan khasiatnya dapat menundukkan binatang buas dan binatang berbisa. Sesungguhnya kita sebagai manusia hanya berikhtiar semampu yang boleh dan hendaklah berserah pada Allah s.w.t.  Setiap kejadian ada hikmah disebaliknya. Sekian. JUMPA LAGI.



P/S : Maaf panjang pulak karangan. Cubaan meringkaskan cerita gagal pasal kalau ringkas sangat nanti cerita tak sampai. Ke aku yang tak pandai bercerita?? HAHA.




29 comments:

  1. 1st! hahaha ulaq nak kaler kuning juga :) mcm chuu

    http://encikcopypaste.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha., baru nmpak kesinambungan tu encik kopi pasta :D

      Delete
    2. sori potong q..aku kalau dengan ulau ni bukan pobia lagi..memang takut..selalu tengok nat geo wild, rilek je diorang main ulau..kene patuk leh mati woo...

      Delete
  2. err panik juga time tu. nasib tak pernah jumpa lg. mintak simpang la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang panic sekali. takmo berulang lagi.

      Delete
  3. tedung selar kan macam kuning2 cokelat kalernya. aku tak pandai tiru sebijik la mr.kopi...hahaha

    ReplyDelete
  4. kalau mimpi ular masuk rumah maknanya ada org nak dtg meminang.. tapi klu dalam alam nyata ular masuk rumah apa pulak maknanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya? ulau tu nak tumpang berteduh dengan kami. :))

      Delete
  5. hahaha cpt ye abg 999 tu dtg.,time aku tu ayh, pakcik n jiran aku yg tlg tangkap. tp mmg serius cuak., huwaa., aku fobia sbb mase kecik dulu pon pena jmpe sekali tp mse tu just ternmpak, yg aku cerita td kiranye 2nd time la..bertenggek atas kaki aku TT__TT

    nsib baik tak de pape cedera ye time ko ngn family tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat la jugak...tp terasa lambat sangat sebab menanti dalam risau. hehe..kesian kau chuu fobia sangat ni dah 2x..

      itulah chuu...nasib baik sgt2...

      Delete
  6. perghh... besar gilaaa! kalo aku memang panik habislah.. alhamdulillah semua selamat xde ape2.. :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah paani. besau giler ulau.fobia kami anak beranak.

      Delete
  7. eh.. mcm mne la ular blh masuk dlm umah tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah CT..celah mana masuknya pun tak pasti..

      Delete
  8. halooo! apesal x bela je? hehe. aien, prosedur tetap prosedur. tapi, kdang2 tuh kalo dh terdesak, prosedur tuh rase leceh sangat. baik kite sndri je yg ngap ular tuh. eh, ngap? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..ingat sugar glider ke yuyu oi??


      ngap?? ingat ayam goreng ke yuyu? ini ulau goreng..haha

      Delete
    2. eh, siyes geli ngan sugar glider. eeeeeee...
      bile goreng, rasanye cam belalang je kot. ahhaha.

      Delete
  9. huu.. hati2 erk.. bhya nye..=D

    ReplyDelete
  10. bila baca nie ....abg remy ada 2 kali peristiwa ular.......
    pertama waktu kecil2 dulu,.... remy pi memanah ikan kat sungai........ lepas menyelam remy bangun ke permukaan , tertiba jer rasa ada benda atas bahu.... tgk2 ular..... terus rentap campak ke tepi.... nasib baik selamat....
    kedua.....
    remy pi rumah tinggalan arwah nenak...... bukak almari baju, terus jatuh selambak ulang tedung.... mencicit lari bila ular tedung tu kembang...... besar jugak la.....
    tu sampai sekarang kalau jumpa ular remy fobia sikit......

    ReplyDelete
    Replies
    1. eee...seram lak baca. ulau air ke? bahayanya..nasib selamatkan.


      kalau kat rumah kampung lama2 yang tinggal lagi la..memang tempat dia..eeee..takut!!

      Delete
    2. sekarang nampak ular pun remy geli... apatah lagi nak pegang....... fobia dik....
      kalau tak dah lama arwah..... he3

      Delete
  11. erk...seram sejuk jugak baca entri ni...ular tu...sbb pernah jumpa ular depan mata time kecik2 dulu...nasib baik la perasan awal..kalau tak..confirm da kena patuk da...tu yg mcm fobia sikit bila cerita pasal ular2 ni..huhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.itulah rupanya ramai yang fobia dengan ular ni kan. heee...memang fobia la kalau ada kisah disebalik cerita ular ni.

      Delete
  12. Replies
    1. itulah kancil...memang ndak dapat digambarkan...

      Delete
  13. ular tedung selar... peerghhhh.... sapa pun gigil kalau terserempak...

    ReplyDelete