MAIN SUSUN-SUSUN







Masa kecik-kecik dulu main susun lego paling aku suka. Sanggup bertumbuk sampai menangis bila lego aku kena rampas dengan sepupu yang aku rasa sangat ja'at ketika itu. Perasaan kanak-kanak yang naif apalah sangatkan. Maafkan aku ya sepupu cakap kau ja'at. 






Masa besar-besar sekarang pula, bila tengok lego je terus aku teringat zaman aku kecik-kecik dulu. Tak kenal erti jemu main susun-susun lego buat bentuk robot, buat bentuk pokok, buat bentuk rumah dan pelbagai bentuk lagi.





Bila dah meningkat usia menuju alam dewasa aku masih main susun-susun lagi cuma yang bezanya bukan lego yang disusun. Sekarang aku main susun-susun perancangan hidup. Menyusun perancangan hidup tidak semudah main susun lego. Tapi apa-apa pun manusia hanya mampu merancang dan tiada manusia normal yang merancang untuk gagal dalam hidup. Sekian. JUMPA LAGI.















21 comments:

  1. dlu men lego putih je

    skang kaler2

    ReplyDelete
  2. belajar dari pengalaman....
    kalau lego tu kita susun dgn betul... kukuh lah dia.... begitu juga dgn kehidupan.....
    kalau semua perfect.....
    insyaAllah..... bahagia selamanya...... gud luck aien !

    ReplyDelete
  3. wa dulu pun main benda nie...buat robot lepas tu main lawan2..kah 2..igt balik rasa kelakar..

    ReplyDelete
  4. Legoland tak lama lagi siap Aien.. bolehlah kita main walau dah melepasi usia kanak-kanak.

    Menyusun hidup lebih baik dari terus berserah biarkan ia berlalu pergi...

    ReplyDelete
  5. lego ni kalau terpijak adessss sakitnyer tuhan ajer yang tahu aien heeh

    ReplyDelete
  6. ayat yang last skali tu nice~

    xde org yg merancang untuk gagal :)

    ReplyDelete
  7. main lego ni permainan lama dah kan... sampai sekarang masih popular lagi...

    ReplyDelete
  8. dulu kalo men asik buat kapal n robot.. kat johor kn nak bt lego land..msti syok nti

    ReplyDelete
  9. yg pntg legoland kat johor tuh! acane le ropenye ye ;[

    ReplyDelete
  10. so bole la ckp hidup umpama lego kehkeh..

    ReplyDelete
  11. CP pown sukew maen , hehehe ~ mak dgn abah pown suker beli , adek CP suke kulum , haish ~

    ReplyDelete
  12. dah tua pun Kancil masih juga main benda nie juga..hehehe...temankan anak2 kancil

    ReplyDelete
  13. iyee. lego best! nolstalgia benda ni. ouch.

    ReplyDelete
  14. ya ada betulnya juga kan.. dari kecil kita suka main susun2... bila dah besar, susun2 perancangan hidup memang perlu ada untuk kehidupan yang lebih teratur.. nice sharing ayang A.N.A (",)

    ReplyDelete
  15. Best layan anak-anak dengan lego nih. Tengok diorang berfikir bentukkan sesuatu

    ReplyDelete
  16. meh nak gtau sket. kita hanya merancang Tuhan yang menentukan. jodoh di tangan Tuhan bukan depan cermin. kihkih. tak psal2 kaait dgn jodoh, kihkih,

    ReplyDelete
  17. lama dah tak pegang permainan lego ni hehehehe.


    Perjalanan hidup sesorang telah tertulis di loh mahfuz lagi, berusaha dan berdoa saja lah.

    mmg betul kita hanya mampu merancang tapi ALLAH yg menentukanya.


    selamt berlibur ya sis

    ReplyDelete