TUTORIAL SEMAK STATS ENTRY




Semalam buat entri khas mengenai Pageview sambil-sambil tu minta kena kritik sebab nak tahu pandangan pengunjung memandangkan bulan depan genaplah blog ini berusia setahun tapi macam tak dapat sambutan sangat. Apa boleh buat bumi ini bulat-bulat. Baru nak kaji mana yang kurang supaya boleh diperbaiki. Dulu kalau kat Padang Kawad nak perbaiki penampilan sendiri masa berpakaian Full-U mesti rujuk kawan sebelah sebab kawan sebelah merupakan cermin kita. Kini kat Padang Blog harap-harap adalah cermin yang sudi pinjamkan pantulannya supaya dapat perbaiki mana yang patut. Kalau ikut pandangan mata sendiri takut syok sendiri. HAHA. Melalut apa ni Aien. Mari teruskan berbual ikut tajuk :-


1) Login dulu masukkan email dan kata kunci korang seperti biasa.


2) Dashboard sekarang berwajah baru jadi sila fokus bahagian kanan disebelah atas.




Klik "More options"



3) Pilih "Stats" dan klik.




4) Bawah "Stats" terdapat beberapa pecahan lain seperti "Overview", "Posts", "Traffic sources" & "Audience" :-



5) Korang boleh pilih dan semak semuanya sendiri dan rasa-rasanya mudah difahami. Mana-mana pilihan boleh juga disemak melalui cara :-




Pilih la nak semak "Now", "Day", "Week", "Month" atau "All time"





***********************************


Tutorial ini khas untuk yang tak tahu lagi macam mana nak check Pageview entri atau mungkin keliru dengan penampilan dashboard yang baru. Harap dapat membantu. Sekian. JUMPA LAGI.



14 comments:

  1. Blogspot asyik nak ubah style aje kan... kakak mula guna pun pening. Sekarang pula selalu kakak hadapi maslah nak lihat blog list teman lambat betul nak muncul... check virus juga takut ada yg nak menggodam blog - ak ada. Kena sabarlah sikit...

    ReplyDelete
  2. suka style blogspot skrg
    walaupun pening tapi ok la kan

    ReplyDelete
  3. The pit stop of fashion lovers. We offer the range of dazzling and mesmerizing Sarees for your Baju Kurung,Kebaya and Kaftan, Punjabi Suits, Salwar Kameez exclusively imported from India. Various colors, designs, popular fashions, and textiles custom-made for you to bring colours in your life

    http://dedazzlerzzshoppe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. OOO macam tu yaa dinda (",).. baru plak saya tahu ni.. thanx ya sharing... (",)

    ReplyDelete
  5. Akak dah komen dah entry semalam. Semalam tak sempat komen lg arini dah post entry baru. Laju gila! Haha. Patutnya nak dpt feedback biarlak entry tu lama siket :P

    Don't worry, Aien. Rasanya takde masalah lgsung dgn blog Aien ni. Seronok je baca apa2 topik yg Aien post.

    Tp tuto kat atas tu dah tau sbb salu je tgk stats utk menjalinkan hubungan lebih erat dgn blog sendiri. Tp stats akak tak segempak Aien punya! :D

    ReplyDelete
  6. Kak Zakie : sekarang dah berwajah baru saya pun ada masalah tang bloglist juga kadang2...sabau yolah~ hehe

    ReplyDelete
  7. lea : yup...nampak ok kan...kemas sikit la dari dulu...hehe

    ReplyDelete
  8. gen2merah : macam tu la bang...ekekekeke

    ReplyDelete
  9. Liyaa Mf : HAHA.dah agak akan ada komen macam ni. sebenarnya sajeee je post new entri sepantas kilat supaya ada yang alert entri semalam kalau tak naluri saya kuat mengatakan takkan ramai yang komen kalau biar lelama...huhu~


    terima kasih sebab suka kak...dan terima kasih terkipas kita kat komen entri lepas...haha...


    pasal tuto ni memang ramai dah tahu...tapi ada yang bertanya so saya buat jelah pada yang tak tahu dan nak tahu...hehe~

    ReplyDelete
  10. hurm..tak dapat sambutan hangat?? hurm, saya pun tak pandai sangat.. tapi cuba daftar dengan apesal.com. rasanya tu pun satu cara tuk membantu meningkatkat traffic kita..

    ReplyDelete
  11. Pening juga style baru blogspot nih. Kesian kat blogger yang rajin bagi tutorial bayak dah tak boleh pakai.

    ReplyDelete
  12. okey.... thanks for info.... lepas nie nak check lah.......

    ReplyDelete
  13. Boni : apesal.com ea...baru tahu dari empayarUtama kelmarin...thankz boni.


    EmpayarUtama : a'ah...baru teringat blogger yang bagi tutorial kan...takpe boleh buat baru..


    remyhazza : ok..check jangan tak check...hehe

    ReplyDelete