Pembelian Secara Online.





Semalam barang yang aku beli secara online untuk Hobi Felt-Craft sudah sampai dengan selamatnya. Mak yang pada awalnya "Boleh percaya ke beli secara Online ni???" terus jadi "Eh...jujur betul orang yang jual ni ye..." bila nampak barang diterima dengan sempurna dan lengkap. Kerisauan mak bertempat disebabkan kes penipuan perniagaan online pernah dilaporkan.


**********************************


Semalam masa hantar bungkusan, disebabkan hujan lebat Abang Posmen terkandas sekejap dekat rumah maka sempatlah mak berborak dengan Abang Posmen :



Mak : Ini barang anak akak, dia beli secara online katanya...

Posmen : Sekarang ni ramai yang beli secara online je kak. Mudahkan kerja dan murah pun murah boleh jimat kos. 



Abang Posmen siap bagi contoh lagi ada sorang kawan dia beli stok untuk perniagaan dekat kedai RM500 tapi sekali order online baru RM300 untuk barang yang sama. Nampak tak disini betapa banyak jimatnya. Aku pun sokong contoh yang Abang Posmen bagi, barang-barang untuk Felt-Craft ni kalau dikedai agak mahal, aku dah survey harga dan bila beli secara online di KEDAI SUS ONLINE ternyata jauh lebih murah. Jimat banyaklah senang cerita dan tak perlu rasa rimas nak menghadap "Penjual" yang suka ikut customer situ sana sini. 


**********************************




Sekian. JUMPA LAGI.

17 comments:

  1. Membe beli bju spasang siap manik 50 je

    Kat luar? Mau cecah 100+++

    ReplyDelete
  2. mula2 dlu yui terlibat ngn craft yui beli strter kt dari sus juga..

    dn skg mmg byk pembekal..murah2.. try survey dlm group t ea.

    ReplyDelete
  3. Shopping on9 ni communication kena clear laa kan? Kang salah brg ke ape ke dah 1 hal plak. Kalau silap org tu takpe gak bleh claim. Kalau silap kita yg salah bg info, tepaksa redha je lah ngan brg yg salah tu. Terima je even sedih. Haha!

    ReplyDelete
  4. memang betul tapi kita juga perlu berhati2x dalam pembelian online ni...

    ReplyDelete
  5. Upload la gambar barang yang Aien beli tuu.. HEHE

    ReplyDelete
  6. nak tgk gak apa dia yang dibeli tu hehehe

    ReplyDelete
  7. best kan beli online online nie. hehehe...

    ReplyDelete
  8. wo. wo. tp pokoknya, kita kena bijak lah kan utk memilih :0

    ReplyDelete
  9. keh3.
    sempat layan sekopi cawan tak posmen tu?

    ReplyDelete
  10. Iffah Afeefah : itu la...kat kedai mahal sebab kos sewa kedai dan lain2 :D

    ReplyDelete
  11. yui : ok...beres nanti aien PM yui ada barang yang berkenan la... :D

    ReplyDelete
  12. liyaa Mf : memang betul...itulah bagusnya kotak komen ni boleh tambahkan lagi maklumat shopping on9.communication kena clear sebab taknak berlaku tersalah terima barang ke apa ke, kalau boleh tukar takpe, kalau tak boleh...terima jelah dan duduk diam2..HAHA.

    ReplyDelete
  13. Kazman / Sue : betul tu abang / kakak kena berhati2....tak nak beli lain dapat lain; sebagai contoh beli HP tapi bila dapat...dibaginya lesung batu..hehe

    ReplyDelete
  14. Zwan & Kak Ch000tz : alaaa..barangan craft je macam gunting, kain felt, butang, dll :D


    nak upload tapi kemalasan sebab line lembab...harap maklong :D

    ReplyDelete
  15. Cik Tikah : best memang best kalau deal dengan peniaga yang jujur...cuma penantian satu seksaan la sikit.HAHA.

    ReplyDelete
  16. kura : yes...pokoknya ke akarnya ke atau rantingnya ke haruslah BIJAK memilih.HAHA.

    ReplyDelete
  17. alien : eh.kalau sempat memang bagi kopi...siap dengan goreng pisang ke, biskut ke.HAHA.

    ReplyDelete