Kena Ambil Tahu.



Usah kamu menjadi seperti Orang Lidi, mulakan hari Isnin dengan penuh semangat dan terus melangkah maju ke hadapan. Entri kali ini tinggalkan Isnin sekejap dan mari berpatah balik ke hari semalam iaitu hari Ahad punya cerita. Semalam aku bekerja seperti biasa dan habis waktu bekerja selesai itu ini dah 5.15 PM terus melangkah ke arah Honda 2 Tayar, tiba-tiba boleh pula si Honda buat hal start berkali-kali-kali-kali-kali tak mahu hidup. 




Panik sikit campur kadar perpeluhan yang minima memandangkan pengetahuan pasal motor hanya 10%  (anggaran kasar) itupun hanya tahu start, tukar gear, helmet itu apa, break & asas-asas. Bila tak hidup apa perlu dibuat??? Sumpah tak tahu. 



"Dik dengar sini akak nak pesan sikit.....
kita sebagai orang perempuan harus ambil tahu
hal-hal berkaitan kenderaan, senang esok-esok kalau terjadi apa-apa......." 



Baiklah Kakak. Kena ambil tahu sedikit sebanyak. Nasib semalam ada yang sudi membantu, tapi kena hantar bengkel juga katanya. Hari ini serahkan pada adik minta tolong hantarkan dan aku pergi kerja pakai motor dia, dapatlah merasa bawa Honda Wave Dash dia yang baru. HAHA. Sekian. JUMPA LAGI.



17 comments:

  1. heee
    tak reti jugak pasal moto ni
    biasa ayah yg sokmo baiki

    ngeh3

    ReplyDelete
  2. untung la awak reti, zera cuma reti drive saje. tide mmg 0. cemburu tgk org yg naik moto tu, nmpak comel je. :)

    ReplyDelete
  3. zwan yang laki ni pon kadang2 taktaw nk buat apa klaw moto or keta ada problem.. HUHU

    ReplyDelete
  4. anta bengkel je...x leh wat ape dah tu hehe

    ReplyDelete
  5. antar bengkel jela....

    sabar ye :D

    ReplyDelete
  6. haha... hikmah moto rosak, dptlah merasa bawa moto baru :0

    ReplyDelete
  7. herm,moto rosak mmg tensen kan
    hehe

    ReplyDelete
  8. Aien, Liya pun taktau langsung pasal moto. Tau helmet tu apa jek. Untuk pakai kat kepala kan? Hehe. Bawak moto lagilah! Jangan harap.

    Motto hidup taulah. Err tak sama eyh? :P

    ReplyDelete
  9. hahaha..betul tu..nak tak nak kena amik tau jgak sikit2..nanti senang kalau jadi apa2

    ReplyDelete
  10. Kan..dah pakai kenderaan ni kena tau jugak apa2 yang perlu..tp xde la smpai kena tau macam apa yang pomen tau

    ReplyDelete
  11. kak baru motor rosak kak.
    belum kereta. hehe
    mati kutu jdnya

    ReplyDelete
  12. kesiannya...kalau bukan kerana kerja...mana kita dapat duit untuk kehidupan...gembiralah kita sebab kita tergolong yang mewah...berbanding mereka yang merana kemiskinan

    ReplyDelete
  13. pasal moto tak tahu juga,kereta lglah tak tahu.tahu tunggang n drive je.kehkeh

    ReplyDelete
  14. haha honda rosak plak.. sian.. okay la tu pndai bawak mtor.. kita nie tau bawak kete je. motor , haromm ,, hahahaa

    ReplyDelete
  15. hehe..akak pun langsung tak tau..kadang2 lupa nk bawak motor macam mana, sbb dh lama tak bawak :)
    Boleh pulak akak cepat2 free gear motor tu bila nk berenti (buat macam kereta, takut enjin mati) haha

    ReplyDelete
  16. kalau aku nagis dh call bapa aku, nasib aku tkdak lesen moto hehe

    ReplyDelete