Kisah Gangguan Seksual #1




Tadi dekat FB aku terjumpa satu post amaran berkenaan gangguan seksual bagi pengguna Komuter especially tren ke Rawang. Rasa-rasanya post tu masih baru lagi berdasarkan "15 hours ago" yang tercatat dibawah post. Kisahnya ada seorang lelaki gila seks menghimpit mangsanya (perempuan) didalam tren yang sedang sepadat-padat orang dan dia mengambil kesempatan menggeser-geser anu dipunggung perempuan tersebut sehingga basah seluarnya (faham-faham sendiri), kemudian terus blah dengan muka tersenyum puas, saksi kejadian tak sempat buat apa-apa sewaktu kejadian oleh kerana tren terlalu ramai orang. Nak tahu lebih lanjut boleh KLIK SINI.



Kesimpulan yang aku perolehi daripada post berkenaan ramai yang mengutuk perbuatan terkutuk tersebut kerana ia semestinya harus dikutuk, siapa yang suka diganggu sebegitu???





 Tiada Siapa Yang Suka Gangguan Seksual!!! 



Dalam ramai-ramai mengutuk terselit juga komen seperti "Tembak kasi mati...", "Kerat bagi anjing makan...", "Sapu minyak cap kapak!!" pada yang drop komen sebijak begini aku rasa macam nak suruh-suruh je mereka lalui situasi sebegini sendiri, agak-agak berani tak nak bertindak macam tu??? 




Sejujurnya bagi sesiapa yang pernah diganggu secara seksual pasti akan tahu perasaan sebenar mangsa-mangsa macam mana, walaupun setiap gangguan tak sama tapi perasaan "Takut! Malu! Segan! Trauma! Geli! dan bermacam-macam lagi rasa yang kurang enak...." adalah sama.








Terdapat beberapa jenis gangguan seksual seperti :


1. Lisan : Boleh jadi dalam bentuk kata-kata, komen, gurauan, bunyi, soalan, panggilan telefon yang berbentuk ancaman atau cadangan seksual.

2. Isyarat / Bukan Lisan : Isyarat tangan, bahasa isyarat, pandangan atau kerlingan yang bermaksudkan sesuatu niat yang tidak baik, keadaan berkeinginan, memegang atau makan cara menggoda.

3. Visual : Menunjukkan bahan-bahan lucah, melukis gambar lucah, mendedahkan bahagian sulit, menghantar e-mail / SMS / MMS berunsur seksual.

4. Fizikal : Bersifat sentuhan seperti cubitan, geseran, meraba-raba, mencium, memeluk atau menepuk.

5. Psikologi : Menggunakan kaedah pujukan untuk melakukan seks atau apa-apa cara yang menggangu emosi mangsa. 



Bersambung ...Kisah Gangguan Seksual #2



30 comments:

  1. so, jagalah diri sendiri dari diganggu seksuallll...

    ReplyDelete
  2. tak pernah alami.
    tak dapat nk komen lebih-lebih -.-

    ReplyDelete
  3. terbca juga..wuu

    y ktm tu ke?seram..bahaya laa zmn skarang ni..isk isk..

    ReplyDelete
  4. sangat tak senonohh nyaaa :0

    ReplyDelete
  5. gelinya bila habis baca..-__-

    ReplyDelete
  6. Cik Tikah - betul tu...jaga diri sendiri untuk elakkan diri dari menjadi mangsa..

    ReplyDelete
  7. budakijaupendek : semoga yang tak pernah alami akan terus tak pernah, tiada sesiapa suka diganggu sebegini..

    ReplyDelete
  8. juliet_ira : yup..yang dekat KTM tu...bahayakannn!!


    tengah orang ramai2 pun si pelaku tetap berani buat... :(

    ReplyDelete
  9. lisa : geli memang geli!!! harus berhati-hati...

    kebarangkalian menjadi mangsa agak tinggi sebab lelaki gila seks ni ada dimana2 sebenarnya, percayalah bukan nak menakutkan tapi cuma nak mengingatkan je...

    ReplyDelete
  10. penah gak dulu ada org buat bunyi2...ieeee...

    ReplyDelete
  11. pernah terkena gangguan sexual secara lisan..geram je rasanya!

    ReplyDelete
  12. bahaya gangguan seksual dah skang nie...
    naseb baik kat penang xde tren... ahaha

    ReplyDelete
  13. ika penah alaminye..huhu..
    pangkat atok pulak uh..dy p tunjuk dy pnye uh kt ika..grr~~
    lari ika mase uh

    ReplyDelete
  14. sy rs sy kne gangguan seksual gak la..

    hmmm... ad2.. hmm...

    ReplyDelete
  15. cikgu ma : bunyi2 yang buat geli tu..eeee

    ReplyDelete
  16. dylla abas : sangat gerammm kan kan kan...hmmmm

    ReplyDelete
  17. Yui : memang bahaya yg sangat merisaukan...

    ReplyDelete
  18. korn : huuu..gangguan ni tak perlu tunggu dalam tren, mana2 tempat ada korn...

    ReplyDelete
  19. cik ika : huuu...atok tu... hmmmm...nafsu tak kenal usia, hati2 dear...

    ReplyDelete
  20. zulhilmi : erkk..kena jugak ke? ok..hati-hati ye..

    ReplyDelete
  21. Ed : memang ada coach khas untuk wanita, tapi kalau ada masa try ler pergi naik komuter diwaktu puncak, sangat2 padat macam tin sardin jadi coach wanita yang penuh wanita tu pun masih terselit beberapa lelaki yang pentingkan diri sendiri....


    betul bagai dikata sebab dah banyak kali tengok depan mata, kadang2 wanita terpaksa menyelit dalam coach biasa sebab nak kejar masa balik rumah selepas waktu bekerja...masak/anak/suami/rumah menanti...

    ReplyDelete
  22. tu la pentingnya ade koc khas untuk wanita ni...supaya kes2 cmni x jadi...kesian btol aku tgk kaum hawa ni yg jadi mangsa..

    ReplyDelete
  23. astagfirullah!!!! apa nak jadi la dengan dunia ni :(

    ReplyDelete
  24. sekarang ni apa2 pun boleh jadi...hairan dgn org2 yg macam tu..tak fikir dosa ke..?

    ReplyDelete
  25. kena byk berhati hati...walau dimana berada.....
    byk org yg kehausan sex sekarang nie.....

    ReplyDelete
  26. berhati2 di mana anda berada....

    ReplyDelete
  27. Pernah berlaku pada saya di pejabat seperti ucapan sayang, rindu, kau sumber ilhamku dengan muka yang ....menyampah aku bila bayangkan muka 1/2 siap tu... siap cemburu bila suami hantar Bunga kat aku, pas tu nk paksa terima hadiah pulak, konon atas alasan terima kasih... bangang punya staf, nak tau... Dia lah Mazlan Ahmad yang kerja kat PERHEBAT. Lebih mengecewakan apabila majikan terima je alasan dia bahawa itu gurauan sahaja... Aku bukan bodoh le..tak tau nak membezakan org bergurau, kalau dh melampau.. Dah tersepit bagi mcm2 alasan..boleh ke bawa keys ni ke mahkamah?...

    ReplyDelete