Janji Lain Jadi Lain.




Baru-baru ni aku pergi uruskan tempahan uniform untuk kakitangan dekat sebuah kedai milik bangsa kita sendiri dengan niat dia untung dapat duit aku untung dapat tempah uniform. Total tempahan hampir Rm3K, bos aku tak banyak cerita terus bayar guna cek. 



Dia janji akan siap pertengahan Mac terus dia bagitahu, tapi dah sampai 21 Mac aku tunggu-tunggu takde khabar berita terus aku sendiri yang bertanya baru dia nak cakap siap Jumaat ni, lepas Solat Jumaat boleh datang ambil.



Hari ni 22 Mac "Maaf...boleh tak awak datang ambil hari Selasa depan, mesin saya rosaklah...." baiklah aku cuba bertolak ansur dan memahami situasi beliau, tapi aku betah jugalah sebab nak guna cepat masuk bulan April nanti, nak kena agihkan kepada semua kakitangan lagi. Tidak boleh tidak memang nak cepat sebab dah lama sangat menunggu dari yang sepatutnya dijanjikan.



Dalam dia berjanji akan siap semua dan boleh ambil hari Selasa depan boleh pula dia cakap "Berkenaan sulaman logo syarikat tu, terpaksa ubah sikit sebab ada sedikit masalah..." aku balas "Hari tu awak cakap boleh buat, takde masalah apa-apa, senang je nak buat..." terus dia "Ok..saya cuba buat ikut design asal..." Nampak tak disini, macam-macam hal.



Dia dalam proses tengah buat dan hampir siap atau dia baru nak mula buat ni??? Macam-macam alasan. Bos aku tak tahu lagi hal ni, tapi minggu lepas dia dah tanya-tanya pasal uniform dah siap ke belum?? Menjawablah aku nanti, harap-harap siap hari Selasa ni, aku malas nak cerita panjang. =_="




P/S : Kalau tak siap juga??? Aku tolong dia jahit....haha...




32 comments:

  1. hahaha , lambat siap potong harga la ! haha.. tunggu kemain lama kan.. jgn bagi muka sgt.. meh nnt kita bagi logo polis , ain tnjuk je kt dia. harharhar...

    ReplyDelete
  2. tu la masalah bangsa kita yang berniaga x pandai langsung nak jaga customer..bila g kedai bangsa lain mula la cakap x nk tolong bangsa sendiri..pada hakikat nya mereka yang x nk tolong diri dia org sendiri

    ReplyDelete
  3. kalau dah janji, kena tepati kan. aish!

    ReplyDelete
  4. kalau remy potong rege.....
    dah janji tapi tak sempurna.... remy pun dah kena camtu.....
    tapi nak buat camner kan ?

    ReplyDelete
  5. haha,
    baik jahit sendiri je mcm tu.
    leceh sgt je nmpak,

    ReplyDelete
  6. hahah.. jahitkan aje dgn dia2 sekali. hehhe

    ReplyDelete
  7. susahkan orang larr ini worang ~

    ReplyDelete
  8. ni yg x sedap dengar ni..asal bisnes 'orang kita' je mesti mcm2 hal..sedeyh!

    ReplyDelete
  9. rajin nya nak tlg jahit

    hahaha

    tp kan memang hangin jugak kalo janji tapi xleh ditunaikan
    tambah2 kalo isu tu, isu penting dan libatkan org lain

    ReplyDelete
  10. next time bg deposit dulu..pastu kalu dia jnji petengahan bln,jgn dok tggu smpai dkt pertengan baru nk tnya.mau sminggu dari tarikh order dah kna follow up ngn diorg..sbab itu dah tugas kita.kna rjin push ckit..kita ada alasan yg kita dah bayar.bgtau la bos kita dah bsing..ckp nk sngt2 pakai uniform lg 2hari..hehe..try la tgk..

    ReplyDelete
  11. nasib aien sabar, kalau aku, haii tgl kepala je org tu

    ReplyDelete
  12. kalau tak boleh nak buat...ckp awal2..ni byk pulak masalahnya kan...huhu~

    ReplyDelete
  13. takut gak kan jadik org tengah ni...atok ponah kena jadik org tengah cmni...pastu tailor tu silap taip, atok kena sembur ngan budak opis...

    ReplyDelete
  14. Amira : weh...mana dapat logo polis tu? haha..

    ReplyDelete
  15. phat : haaa...itulah pasal diorang sendiri tak nak tolong diri sendiri.. dah banyak kali jumpa orang macam ni... :(

    ReplyDelete
  16. cik tikah : itulah...janji manis tak ditepati...

    ReplyDelete
  17. remy : itulah...nak buat macam mana, benda dah terjadi, tapi kita takkan diamkan dah kena follow up & tekan dia betul2 bagi dia ingat kita tak nak main2 dalam berbisnes sesama bangsa sendiri...

    ReplyDelete
  18. payah lah macamni. dah kira menyusahkan org lain.. tak patut tak patut :\

    ReplyDelete
  19. fara : den tahu jahit baju koyak je...nak jahit kain jadi baju tak pandai...haha

    ReplyDelete
  20. kura : taknak la...nanti jahit dia sekali, aku pakai baju tu dia2 pun ada sekali melekat.... *bayangkan!!

    ReplyDelete
  21. cweet pinky : itulah...susah la jugak jadinya, lambatkan kerja...

    ReplyDelete
  22. shahz : malas nak dengarkan kan kan...tapi berlaku juga, bukan nak jatuhkan bangsa sendiri, tapi hakikat ada segelintir begini...

    ReplyDelete
  23. lea isnawi : rajin sangatttt!! haha..


    yup bila melibatkan pelbagai pihak ginilah jadinya...susahkan aje..

    ReplyDelete
  24. Noor : terima kasih bagi nasihat, itulah lepas ni kena berhati2...mula nak bayar deposit je, tapi bos terus cakap nak bayar habis senang cerita katanya....

    ReplyDelete
  25. Ed : ganasnya ed...hahaha.. tatut tittewww taw...hihi

    ReplyDelete
  26. ezad : itulah...yang pasal logo tu bikin geram, kata boleh buat senang je...tapi tak boleh buat rupa-rupanya...hmmmm

    ReplyDelete
  27. atok : budak opis takpe tok sesama kita, ni kalau bos sembur mampus den tok...lari kerja lompat masuk gomen takpe jugak...ini lari2 masih swasta lagi...


    *ada kena mengena ke? haha~

    ReplyDelete
  28. lisa : ohhh...memang tidak patut kan kan kannn... :D

    ReplyDelete
  29. tu lah dia kan.....ingat nak bantu bangsa sendiri tapi salunya jadi gini lah.....ambil sambil lewa...

    ReplyDelete
  30. kes berat nie...apapun semoga baju tu siap cepat

    ReplyDelete
  31. Sudah settle ke baju uniform kamu tu...

    ReplyDelete
  32. akak pun sama la aien, tempah signboard dari awal thn lg tk dapat2 lg smpai skrg..kdg2 mls nk deal dgn org melayu ni..

    ReplyDelete