Ingat wa punya pesan aaa...




Pagi tadi aku disapa mesra oleh seorang Uncle "Morning...sulah salapan aaa???" Aku balas sapaan Uncle tu dengan senyuman dan pantas angguk tanda sudah sarapan. (Karipap 4 ketul + Roti Canai Sekeping) 




"Kita mesti manyak sayang sama kita punya pelut....jangan kasi itu asid bagi pelut sakit...tatak tahan itu macam woo dia punya sakit...wa sudah kenaaa..." Bersungguh-sungguh Uncle tu cerita.




"Itu macam aaa...kalau pelut sakit sulah tatak guna lagi, itu lu makan ubat satu loli pun tatak gunaaa wooo..." Aku ketawa bila dengar dia cakap, dia pun sama ketawa.




Aku ketawa sebab terbayangkan ubat satu lori.
Dia ketawa sebab dia berseloroh.




Dalam ketawa-ketawa pun sebenarnya perbualan serius. Sakit perut sebab lambat makan atau tak makan memang menyakitkan. Kalau berterusan boleh mendatangkan penyakit.




"Ingat wa punya pesan aaa....sayangi pelut kitaaa..." Pesan Uncle tu sebelum berlalu. Ni aku cerita dekat korang, bermakna korang juga mesti ingat juga. SAYANGI PERUT.  





P/S : Ramai orang selalu skip Sarapan Pagi kebiasaannya. 


28 comments:

  1. 4 ketul karipap + roti canai ? banyaknyaa!

    yup yup. sarapan pagi tu sangat penting.
    bak kata orang.
    sarapan pagi makan macam orang kaya
    tengahari makan macam orang sederhana
    malam makan macam orang miskin :)

    ReplyDelete
  2. ha'ah. dila selalu sakit perut. sebab makan tak ikut time :(

    ReplyDelete
  3. haha. lawak la uncle tu. aku slalu skip sarapan pagi. kadang2 sarapan tu jadi lunch terus. heh. diet tak seimbang. :D

    ReplyDelete
  4. ya...akak antara org yg tidak bersarapan...kalo bulan pose lak, knpem x sahur...

    ReplyDelete
  5. afzal tak bekpes harini..tak lalu sbb tak smpai sini lagi :)

    ReplyDelete
  6. sayangi perut anda setiap hari

    VITAGEN

    #ehe tertibe

    ReplyDelete
  7. betul laaa... perut kalau rosak tak de jual spare part macam kereta...

    ReplyDelete
  8. jarang sarapan pagi...asyik minum air kosong je

    ReplyDelete
  9. 80% penyakit berpunca dr perut ..awas jgn mkn byk sgt ..hehe

    ReplyDelete
  10. arini perut eyda masuk angin..sbb xsempat nk mkn..=(..kje trlampau byk..

    ReplyDelete
  11. skip bfast salu amik lunch ajer heheheh :D

    ReplyDelete
  12. sarapan tu umpama bersahur.. biar kita tak makan tengahari atau malam, asalkan sarapan jangan kita tinggal... masa tu memang perut kosong sangat bila semalaman tido berjam2 lamanya

    ReplyDelete
  13. betul kata apek tu....
    sarapan adalah permulaan tenaga....
    jgn skip....
    tapi kalau dah mkn 4 ketul karipap + 1 keping roti canai....
    tu bukan bfast....
    brunch ngan lunch dah kira tu...he3

    ReplyDelete
  14. betul kata uncle tuh..dlu masa kecik pernah kena gastrik.. mmg sakit sgt...!

    ReplyDelete
  15. btol2..sarapan pagi paling penting...:)

    ReplyDelete
  16. sebabkan sayang pelutla lani ramai yang buncit.. HAHA

    ReplyDelete
  17. sayangi perut anda..ye..ingat tu...makan ikut time..haha~

    ReplyDelete
  18. baiklah..akan ingt pesanan ni..hoho..jrg sarapan..kdg2 je :(

    ReplyDelete
  19. kalau kat hostel TK jarang sarapan... kat rumah tak sarapan kne marah! huhu~

    4 ketul karipap + roti canai? banyaknya!!!

    ReplyDelete
  20. datang singgah ke sini...busy ke aien...harap jangan lupa pesanan Kancil...(ada ke kancil minta pesan...hehehe)

    ReplyDelete
  21. betulll... sayangilah perot kita!!! =)

    ReplyDelete
  22. sayangi pewut anda setiap hari...vitagen!

    ReplyDelete
  23. betul,,sayangi perut anda setiap hari!!vitagen!!hihi

    saya tak pernah skip breakfast!

    ReplyDelete
  24. breakfast mkn banyak.. supaya perut ada sumber dan tenaga nak proses makanan.

    ReplyDelete
  25. byk gak makan ek..hihi..
    k.yana baca entri ni sambil makan mihun goreng ^^ sayangi perut!


    bahagianya dapat jln2 kat sini..

    ReplyDelete
  26. Bangun pagi air masak sejuk je. Pukul sepuluh nanti baru sarapan merangkap makan tengahari. Dah biasa macam tu.

    ReplyDelete