Hati Berasap Siapa Tahu???





SATU AGHI TONGAH NONGGOK KEK PANGKIN BAWAH MANGGIH.....BOBUGHAK NGAN LOBAI SAHAK SAMBEY MEGHOSIT SEGHODAK KUE GHAYO... LOBAI SAHAK BOCEGHITO :


Apo bilo ayam molinteh dopan sokumpulan kambing..kambing mulo menghino dan membukak aib ayam. "APO LA AYAM NI...KEPALO NEK MOYANGAN LAWA SIAP BOBALUNG-BALUNG, TOMPI KASUT TAK PAKAI...GOMA LAK BERKAKI AYAM"


Ayam pun belalu poie dongan muko meghah padam dek malu. Sok pagi ea tu...kambing lak lalu dopan sokumpulan ayam. Sobaik sajo kambing melinteh...kumpulan ayam mulo besoghak "WOIII...BLAHH LAAA...MACAM LA BEST SANGAT!! PAKAI KASUT HITAM TOMPI SELUAR TAK PAKAI..TOLO NAMPAKKK!!" Pokik ayam sambey jongkeh-jongkeh dok tergolak. 



"APO KOSUDAHAN CEGHITO NI PAK LOBAI??"



KOSUDAHAN EA...DEDUO KONO SEMOLEH BUEK GHONDANG!!"



Sumber : Facebook Saya Anak Melaka (SAM) yang dipetik dari FB Ujang.



Ayam & Kambing punya lawak tapi tempiasnya kena pada manusia. Ambil pengajaran disebalik perkongsian ini. Dalam kita ketawa-ketawa jangan sampai kita diketawakan oleh diri kita sendiri. Jangan buka aib orang bimbang aib sendiri terbuka. Sama-sama kita beringat.



Terbakar kampung nampak asap,
terbakar hati siapa yang nampak???


P/S : Siapa makan gula dia yang rasa manisnya.Monkey Winks 




26 comments:

  1. pengajaran yg sgt bagus dlm entri ni (",)

    ReplyDelete
  2. boto tu aien boto tu ..den nak copy bleh x? hehehehe

    ReplyDelete
  3. satu jari menunjuk ke arah orang...sedangkan 3 jari menunjuk kepada diri sendiri...

    ReplyDelete
  4. pehhh berbelit lidah baco..
    hang kepala nak hadam dan translate kehkehkeh..

    ReplyDelete
  5. Adoi! tegeliat lidah zwan baca dialek tu.. HAHA

    ReplyDelete
  6. Mereka juga ada perasaan seperti manusia...

    ReplyDelete
  7. thumb up!! baguih aien...mcm ni la realiti hidupa manusia...

    ReplyDelete
  8. poning memikiurkannya..sodeh pun ado hah..

    ReplyDelete
  9. huhu.. nk ngata org tgok dri sndiri dulu.. tp sronok jer baca bhasa org nogori ne..

    ReplyDelete
  10. nak tgk kain org , tampal dulu kain sendiri...... he3

    ReplyDelete
  11. tukar slang ganu lah!! berpinar mata nak memahamkan satu satu ayat hehe :D

    ReplyDelete
  12. berbelit lidah jga bace ni..
    btol tu aien.. =)

    ReplyDelete
  13. sweet sharing.. ^^

    takut ar nak makan gula, kang kena sweet pee plk..hehe

    ReplyDelete
  14. kak , walaupun den orang noghori kak, kemain slow den baca ! sobab bosa2 tulisan ae . kahkahkahkah

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum aien...moga dapt pengajaran dr n3 ni kan...:)

    ReplyDelete
  16. So... jgn buat org aib... nanti org lain buat kat kita baru rasa...

    ReplyDelete
  17. botui tu haa den sotoju apo yg ekau huraikan tuh!!! ;p

    ReplyDelete
  18. ha last2 duo2 kono sombolih...haha

    ReplyDelete
  19. entry lwk penuh pgajaran..
    betul tu xbaik buka aib org
    kalau kita tutup aib org insyaAllah org tutup aib kte :)

    ReplyDelete
  20. datang singgah ke sini...selamat hari Rabu...

    ReplyDelete
  21. haha,,saya rasa sya pon pernah post cite ni,,cilok kat fesbuk,,tp dalam bahasa melayu la,,haha..

    ReplyDelete
  22. jenuh try nak baca dialog ni, haha.
    tapi dpt lah teladannya :)

    ReplyDelete