CINTA KLASIK DARI HATI 3






Sambungan.........



Satu sekolah hangat memperkatakan tentang "Cinta Monyet" Afzal dan Rifhan"Dil....aku bengang betul la orang dok heboh cerita pasal Afzal dengan Rifhan...." Hayati meluahkan ketidakpuasan hatinya kepada Jumadil sambil tangannya dengan rakus mencabut bunga-bunga lalang yang tumbuh meliar. 



Kelmarin mereka berempat duduk menghadap Cikgu Fateha, Guru Kaunseling. Masih segar dalam ingatan Hayati, lembut suara Cikgu Fateha menasihati mereka semua tentang keburukan "Cinta Monyet". Mereka dengar dan mereka sedar. Namun begitu hati manusia bukan boleh disuruh-suruh. Perasaan cinta, kasih dan sayang datang tanpa diundang.



"Aku pun bengang juga Yati....tapi nak buat macam mana, mulut manusia bukan boleh ditutup...". Jumadil membalas dengan tenang sambil bersandar ditunggul kayu. "Maafkan kami.... Dil.....Yati..... Kerana kami, korang berdua pula terbabit sama....". Afzal bersuara dan Rifhan hanya mampu mengangguk lemah. Ketika ini mereka berempat duduk bersantai ditepi tali air dihujung Kampung Tanjung Rimau Dalam.



"Sudahlah! Jangan difikirkan lagi hal ni....Aku dengan Rifhan dah sepakat yang kami takkan bercinta buat masa ni....fokuskan pada SPM lebih baik..." Afzal dengan yakin berbicara. "Yup....kami ingin merencanakan masa depan yang cemerlang, kami tak nak lalai dengan perasaan semata-mata..." Gemersik suara Rifhan menguatkan hujah Afzal dalam mengembalikan semangat mereka semua. Mata mereka bertaut, berbalas senyuman. Hayati dan Jumadil turut tersenyum. 




"Rifhannnn...balik sekarang!!!" Kelantangan jeritan Along, abang sulung Rifhan telah membunuh senyuman mereka berempat. "Tak cukup jumpa dekat sekolah ke?? Sampai dekat sini pula korang nak sambung kisah "Cinta monyet" korang??!!!" Marah sungguh Along. Kecut perut mereka. Kalau cerita ni dah sampai ke pengetahuan Along, bermakna Abah dengan Ibu juga tahu. Pucat tak berdarah wajah Rifhan bila memikirkannya. Kalau Alongnya sendiri sudah marah-marah seperti singa lapar. Inikan pula Abah, mesti seperti singa lapar kebuluran. "Ya Allah....bantulah hambamu ini......"



***************************************



Luluh hati Rifhan. Menyesal tak sudah Afzal. Jeritan lantang Along merupakan pemutus segalanya. Rifhan tidak dibenarkan sama sekali berjumpa dengan Afzal waima bertentang mata sekalipun. Sedangkan di kawasan sekolah pun sama. Rifhan akur dengan arahan Along, Rifhan tunduk dengan amarah Abah.




Abah telah berpesan kepada Uncle Rajoo, tukang kebun sekolah untuk memerhatikan Rifhan. Uncle Rajoo memang lurus mengikut pesanan Encik Ismail. Rifhan sentiasa perasan kelibat Uncle Rajoo dimerata ceruk sekolah yang setia memerhatikannya. Rimas diperlakukan begitu, hanya dalam tandas sekolah baru Rifhan rasa bebas. Jumadil dan Hayati tidak berani masuk campur. Keadaan ini berterusan sehingga SPM 2004 melabuhkan tirai. 



**********************************



"..saya rela gantikan tempat katak-katak tu...." Afzal nekad menyapa Rifhan. Hiruk-pikuk suasana yang menemani hari keputusan SPM 2004 dikeluarkan sedikit pun tidak mengganggu mereka berdua. Uncle Rajoo hanya memerhatikan dari jauh, mengintai dicelah-celah Pokok Kelat Paya. Sebenarnya Uncle Rajoo sedih mengenangkan kisah hati sepasang anak muda ni. Apakah penyudahnya hubungan mereka. Tergeleng-geleng kepala Uncle Rajoo bila memikirkannya. Pengetua sekolah yang sedari tadi memerhatikan gelagat Uncle Rajoo turut menggelengkan kepala. 




"Saya rela awak belah dada saya......" Tajam mata Afzal memandang mata Rifhan. "Tapi bukan sekarang, saya perlukan masa untuk mempersiapkan diri bila tiba masanya nanti...." Afzal menambah. "Saya faham awak.....ambillah sebanyak mana masa yang awak perlukan....saya akan tunggu awak sampai bila-bila...." Rifhan membalas dengan yakin. 




Itulah perbualan terakhir mereka sebelum Rifhan menghantar pemergian Afzal yang menunggang Vespa New PX. Hampir sesak nafas Rifhan dek kepulan asap tak mesra alam dari ekzos Vespa New PX milik Afzal. Kerana sayang sanggup menelan kepulan asap. Tersengih-sengih Uncle Rajoo melihat. Pengetua yang setia memerhatikan gelagat Uncle Rajoo turut tersengih, kali ini ditemani pula GPK HEM yang sama dua kali lima sepertinya. 




*********************************




10 tahun ditinggalkan tanpa sebarang perkhabaran walaupun mereka menempuh zaman Social Network yang saban hari berkembang. Friendster, Myspace, Yahoo Messenger, Skype, Facebook hanya dipandang sepi oleh mereka berdua. Hanya ingatan menjadi ikatan janji mereka. Tegarkah hati untuk setia bila berjauhan. 




BERSAMBUNG.............




P/S : Nantikan kesudahan Cinta Klasik Dari Hati pada entri akan datang. Apakah kesudahan hubungan Afzal dan Rifhan. 



9 comments:

  1. isk.....
    sambung lagi.......

    tak sabar nk tunggu nie......

    ReplyDelete
  2. alahai romantiknya kisah ni.... semangat betul Afzal nak merebut cinta Rifhan ye... Rifhan pun dengan rela hati tetap setia menantinya...

    Pasti lebih banyak cabaran yang mendatang untuk cinta mereka berdua ni.. ehehe

    p/s: adakah jumadil plak yang akan potong line utk merampas cinta Rifhan,... ekekeke...(perasan)... sama2 kita nantikan kisah selanjutnya...

    ReplyDelete
  3. wewitt..

    nak lagii..:D

    smbung cpt2 tau!

    rifhan pecinta y setia :)

    ReplyDelete
  4. huhu..ape jadi pas ni..huhuhuhu..cpt2 wat sambungannye ek..

    ReplyDelete
  5. lehla wat novel pasnie..cam fauziah ashari..huhu..free2 singgah jap

    http://sifa862000.blogspot.com/2011/12/dugaan.html

    ReplyDelete
  6. hahaha...cerpen!!! cepat la sambung...

    ***tukar baju lagi???alien btol...heheh...jgn mare...

    ReplyDelete
  7. Bagaimana kesudahannye cinta mrk berdua ni erk..tak sabar nak tau..^^

    ReplyDelete
  8. banyak betul yang menganggu hubungan cinta si rifhan dan afzal ni..adoyaii!haha

    ReplyDelete