Kerja Part-Time.



Assalamualaikum & Salam Sejahtera.





Cuti sekolah tak lama lagi. Adik A.N.A yang umur 16 tahun dah mula cakap-cakap nak buat kerja Part-Time sepanjang cuti sekolah nanti. (Cari duit poket sendiri + isi masa lapang) Dia ada tanya, "Ngah, akak ingat nak buat part-time la cuti sekolah ni....ok tak??". A.N.A dengar je dia tanya terus lah....bla bla bla bla...




errr....agak-agak korang la, apa yang A.N.A dok "bla bla bla bla" tu?

A. Bagi sokongan dengan kata-kata semangat.
B. Bagi sekatan dengan kata-kata peluntur semangat.
C. "ehhh...cerita Cinta Elyssa tu bestkan...."




Sudah semestinya, sebagai seorang kakak yang berwibawa dan berkaliber (sesi masuk bakul angkat sendiri) A. Bagi sokongan dengan kata-kata semangat. Lagipun, dulu-dulu masa A.N.A sebaya dengan dia A.N.A memang selalu buat Kerja Part-Time ni bila cuti sekolah. Bila dah selalu, dah jadi macam kebiasaan pula, asal cuti je Part-Time, asal Part-Time je cuti. Berterusan sehinggalah zaman peruniversitian. 




Dalam entri ini, A.N.A nak kongsikan kerja-kerja yang pernah dikerjakan sekian lama selepas terjebak dengan Kerja Part-Time. A.N.A tak susun ikut tahun, main bubuh je mana yang ingat dalam memori :-


*Belas kasihan Incik Google.

1. Pasar Malam - Dari zaman sekolah tolong Pak Cik kawan meniaga Laksa, Soto, Rojak dan Kuih-muih di Pasar Malam Tampin dan Masjid Tanah. Dulu-dulu la, sekarang ni dah pencen, hanya datang membeli je bila-bila teringin makan Laksa Penang. ^_^"


*Incik Google kesian lagi....hihi..

2. Baby Sitter - Bukan jaga budak lain pun, jaga adik sendiri je sebenarnya. Kebetulan habis je SPM, Baby Sitter adik-adik A.N.A pindah. Sementara cari pengasuh lain, A.N.A la kena jadi Baby Sitter selama beberapa bulan. Masa tu, memang expert gila la uruskan rumahtangga...hihihi... Siap jadi MAID sekali senang cerita, pakej lengkap!! Masak, jaga adik, basuh baju, hantar adik lagi sorang pergi Tadika, uruskan pembuangan sisa pepejal mereka, mandikan lagi, pergi beli sayur, iron baju, hidangkan makanan, dan macam-macam lagi la....sampai rasa luluslah kalau nak kahwin masa tuuu....hihihi... 




3. MYDIN - Haaa.....nampak tak troli Mydin tu?? Nampakkannnn...A.N.A tak pernah Kerja Part-Time kat Mydin. Diulangi, tak pernah. (Motif gambar ni???) Sengaja je, nak tunjuk betapa mengada-ngadanya bergambar bertemankan troli Mydin sebab troli tu sama warna dengan baju masa tu. Biru~warna kegemaran Cikgu Ma. Sebenarnya nak bagitahu, pernah kerja sebagai Sales Girl dekat Kedai Buku dengan Souvenir Shops di A'Famosa Resort. Tapi bila Google je "Sales Girl" gambar tak senonoh je yang ada....cisss kejuuu~



4. Kilang IKS - Part-Time di Kilang Industri Kecil dan Sederhana ni betul-betul mencabar. Kedengaran kecil dan sederhana tetapi sebenarnya penuh dengan cabaran. Masa ni memang sangat-sangat menghargai duit titik peluh sendiri. Banyak kenangan pahit dan manis. Ya. Banyak. Kerana duit kerja kat sinilah, dapat belanja bawak Mama pergi Majlis Konvokesyen A.N.A. 



5. SINGER - Dulu kecik-kecik suka sangat nyanyi "SINGER menawan keluarga bahagia". Bila dah besar-besar boleh pulak tersangkut Part-Time kat SINGER. Mungkin kebetulan sebab A.N.A tak mampu menjadi segarang singa mahupun bergelar penyanyi a.k.a singer. Masa ni baru sedar bakat terpendam, A.N.A boleh yakinkan orang beli Mesin Basuh dengan Motorsikal.....kihkihkih... Terpendam tak??? hahaha...




6. LAIN-LAIN - Pernah juga ambil upah buat Assignment student PJJ sekali dua macam tu jelah, kecik-kecik dulu jual kacang sambal dekat sekolah, jual gelang manik buatan sendiri, dan macam-macam lagilah yang kecik-kecik sampingan ni semua. Disamping cari duit poket, ada dua benda yang A.N.A dapat bila terjebak dengan Kerja Part-Time ni, KEPUASAN dan PENGALAMAN. Sebab tu A.N.A Bagi sokongan dengan kata-kata semangat. Kerjalah dikkk oiiii.....pandai-pandai lah berdikari ^_^"



Korang pula bagaimana??? Mesti banyak cerita dan pengalaman bekerja secara Part-Time ni kan?? Kongsikanlah kalau sudi.....hihihi....





P/S : Keliru dengan TELEPATI dan TELEPORT, nak Google la. Jangan keluar gambar tak senonoh macam "SALES GIRL" sudahlahhhh.....adehhhh~ 


29 comments:

  1. byk pengalaman kje die...xcm eyda..ad 1 je kot..jdi tkang amk order kt kdai mkn..=)

    ReplyDelete
  2. banyaknye pengalaman!!
    bagus! senang dapat kerja nanti!!
    I don't have one..
    tak pernah pun kerja part time T,T

    ReplyDelete
  3. hahah. baju sama warna pula dgn tema mydin ye.....

    ReplyDelete
  4. kita serupa. Dulu pun saya pernah part time sebagai SALES di SINGER...

    Paling teruk saya pernah keja sbg Buruh kasar masa lepas SPM tu.. lain2, penah keja kat KFC, Restoran, keja hotel dan lain-lain lagi.. ehehe

    seronok kan keja part time.. dpt kumpul duit sendri.. tapi penat nya hanya kita yang tau.. ehehe

    ReplyDelete
  5. pernah je kerja part time. masa lepas spm, jaga butik. walaupun gaji kecil, tapi dapatlah juga buat belanja :)

    lepas tu masa diploma lak buat kerja marketing. sakit sikit la. takde sale takde la commission. hehe...

    lagi, pernah kerja kedai buku... ^_^

    ReplyDelete
  6. Eyda Dania : heee...pengalaman jugak tu, nak hadap karenah customer yang order macam2...saya pernah kerja macam awak jugak...tapi sehari je, tolong gantikan orang....


    sangat penatkan time full house~

    ReplyDelete
  7. Razil Tahir : mudah-mudahan... takpe tak pernah kerja part-time,

    pengalaman tak semestinya datang dari kerja part-time...^_^"

    ReplyDelete
  8. kura : haaa...tu la tu....tersama pulak...MYDIN tiru aku la tuuu..hihi

    ReplyDelete
  9. Gen2Merah : yeaaa...tersama... hihi...jadi awak tahulah susah senangnya macam mana ek..hihihi..


    pay for, month ending paling sakit~


    wah pengalaman awak pun lagi best2 la...memang seronok, memang dapat pegang duit sendiri dan memang penattt~ hihihi

    ReplyDelete
  10. akak start keje part time pon umur 16 tahun...seronok berkerja ni, tak yah minta mak ayah duit...teruskan bagi semangat yer

    ReplyDelete
  11. Latifah : gaji sikit takpe..pengalaman tu yang penting~ hihi..nama pun part-time yang halal...memang tak banyak mana pun...


    tu la..bahagian marketing agak la susahnya kalau yang takde basic salary ni....nak kena kejar target pun satu hal kan...huuuuu

    ReplyDelete
  12. ikatankasihku : yup..saya akan teruskan...hihi.. dannn..saya akan pantauuuu...zaman sekarang dah tak macam dulu....banyak dugaannya kalau ada duit sendiri~nak2 budak sekolah...


    walaupun beza zaman yang saya maksudkan tu hanya more less 10 tahun laaa~ masa berlari dengan pantas...

    ReplyDelete
  13. samalah,,suka jugak buat kerja part time..tp xde lah banyak sangat maca A.N.A ni..hehe..:D

    ReplyDelete
  14. weee...nama ku di sini..hehehhe..

    amboi, banyak benorrr part time job dia...akak pernah gak keje part time pas diploma...kje sales girl kat kedai telekomunikasi (skima)..nama kedai telekomunikasi tp mcm2 juai, h/p,topup, komputer, photostate, CC,servis repair komp, juai alat tulis, juai jam bagai...masa tu i la pekerja berwibawa..heheh...

    ReplyDelete
  15. Rifhan : ni kerja yang terkumpul dari zaman sekolah..memang la nampak banyak...hihi

    ReplyDelete
  16. CikGu Ma : pecinta setia warna biru...sama macam troli tu...hihi..


    mak oi ai...kedainya 1..tapi macam2 ada...hebat la akak...berwibawa gituuu...ececehhh..hihi

    ReplyDelete
  17. good....dulu kite penah jadi minah potostat part time...:)

    ReplyDelete
  18. bgus tu..adik yui cuti matrik ni,dia nak keje gak..biar dia nak cr duit poket..

    ReplyDelete
  19. byknyer kerje adik wat..penah keje part time kt 7 eleven...penat wei...angkat brg2 berat terutamanyer air...mcm nak patah pinggang nie lebih2 lagi bila stok baru smpai...adeii...

    ReplyDelete
  20. kancil pernah kerja sebagai baby sitter di pasir gudang...untuk 3 minggu je....minggu seterusnya kembali ke shah alam...apapun galakan dia berkerja..pengalaman lebih penting

    ReplyDelete
  21. My Sweet Pea : minah fotostat pun mencabar jugak..kerja nak kena pantaskan...sama pantas dengan mesin tu..

    ReplyDelete
  22. nuyui : bagi semangat kat adik tu...hihi

    ReplyDelete
  23. Tentang Kita : banyak sebab terkumpul dari sekolah lagi..hihi..


    kat mana2 pun..kalau melibatkan stok memang penat..hihi

    ReplyDelete
  24. Kancil 8349 : wah...jarang2 lelaki berminat jadi baby sitter ni...kagum saya dengan kancil... :)

    ReplyDelete
  25. KB lak pernah kerja part tym sebagai laki orang..heheheh

    percaya x???

    ReplyDelete
  26. hooo~ shiki nk keje part time tp abah xbg laaa~ D:

    ReplyDelete