Kaki Shopping???



Assalamualaikum & Salam Sejahtera.







Anda suka shopping?
Kaki shopping?
Ulat shopping?





Haaaaaa.......mari sini semua. 
Yang gadis-gadis mari rapat-rapat.
Yang jejaka-jejaka boleh rapat-rapat.
Rapat-rapat pada skrin masing-masing. ^_^"




Selalunya korang semua pergi ber-shopping mesti pergi kedai, supermarket, emporium, koperasi, mall, dan sebagainya tempat-tempat shopping yang lain. 




Pernah tak korang shopping secara dalam talian atau Shopping Online?






Sebenarnya dah lama A.N.A perhatikan aktiviti Shopping Online. Kelihatan mudah, sebab hanya perlukan kita pilih-pilih-pilih-pilih-pilih yang mana mata berkenan, kemudian main klik sana klik sini sahaja. Mudah membeli menang memakai. Antara kelebihan Shopping Online dari pandangan A.N.A :


  • Tak perlu bersusah payah nak berebut-rebut saat Mega Sale dilancarkan. 

  • Tak perlu berimas-rimas dengan penjaga kedai yang suka ikut je kemana kita pergi lagaknya macam kita nak mencuri. 

  • Tak perlu nak beratur panjang dekat kaunter bayaran sehingga lenguh kaki-kaki yang manja ni. 

  • Tak perlu cik abang sayang nak merungut penat menunggu kita habis tawaf satu tempat shopping. 

  • Tak perlu nak memaniskan muka saat kita tak jadi nak beli bila hati tak berkenan. 







Perlu diingat. Setiap kelebihan ada kekurangan juga. Berikut merupakan antara kekurangan Shopping Online berdasarkan pemerhatian A.N.A :


  • Kualiti barang mungkin tak seperti yang kita jangka. Dalam katalog memang cantik, tapi bila dah dapat dekat tangan kurang cantik.

  • Kebarangkalian untuk ditipu mungkin lebih tinggi. Pernah terjadi dikalangan rakan-rakan, dah bayar & siap send semua maklumat bayaran tetapi barang yang ditunggu tak kunjung tiba. Salah alamat agaknya? 

  • Salah saiz. Merujuk kepada baju-bajuan atau kasut-kasutan. Contoh : Biasa pakai saiz S, order pun saiz S juga, bila dah dapat, tak muat. Perlu ingat, saiz bergantung pada material dan jenama kadang-kadang. 

  • Kebanyakkan barang yang dibeli tidak boleh dipulangkan semula. Contoh : Tak boleh return kalau tersalah saiz. Tetapi ini semua bergantung pada penjual juga. Ada juga penjual yang baik hati, mementingkan kepuasan customer, dia akan pastikan jika tersalah saiz boleh ditukar semula. Untunglah kalau berurusan dengan penjual yang sebegini. 

  • Kadang-kadang bila kita dah berkenan, penjual akan membuat Pre-Order. Kita tunggu dengan sabar. Tiba-tiba dapat tahu, maaf stok dah habis. Kecewa sudah. 






Jadilah pengguna / pembeli yang bijak.
Bijak dalam membuat pemilihan / pembelian. 





Ini semua pandangan A.N.A semata-mata. 
Diharapkan tidak mempengaruhi sesiapa. 






A.N.A pun baru nak belajar ber-Shopping Online.
Sebab tiada masa nak keluar ber-shopping. ^_^"








P/S : Window Shopping Online. 



23 comments:

  1. Online Shoping ek, biasa kita dengar..

    tapi pernah x dengar atau tengok Kawin secara on9...hehehe
    Pesal citer pasal kawen tiba2 ni..mengarut jek..hehehe

    ReplyDelete
  2. betul 2..aiN sgt setuju la dengan A.N.A nie..hehe..aiN penah window shopping melalui on9..beg n baju sahaje..Alhamdulillah, cntek di kace skrin, cantik lah di luar nyer..=)

    ReplyDelete
  3. rasanya belum terlambat...happy besday cik aien....;) oppsss lari topik...heheh

    ReplyDelete
  4. KB : amboi pijan....gatai nak kawen dah ke? cari calon dulu...gtaw mak..huhu..



    Aien Najwa : terima kasih setuju.. hehehe...baguslah aien dapat baju dengan beg yang berkualiti... :)



    harrazdani : hahaha..terima kasih...

    ReplyDelete
  5. tapi rasanya klu on9 shopping,ada tmbul rasa tak puas hati..keraguan produk yg ditunjukkan.takut tunjuk lain..dpt lain.afzal pernah ditipu about rm1k melalui on9 shopping.hmm

    ReplyDelete
  6. orang pempuan dan shoping memang sukar untuk dipisahkan.. ehehe..

    kalau lelaki beli kat pasar malam dah cukup. baju 3 tahun tak tukar2 pun takpa.. ehehe

    ReplyDelete
  7. uh tak suka shoping online.. rasa mcm tak puas jep..

    btw fristime singgah sini.. nice blog u have..:D

    ReplyDelete
  8. eh, setuju la dengan aein...akk antara kuat shoping jgk..haha..tp sekarang alhamdulillah...dah pndai kawal nafsu yang ke-9 ni..ekekek...utk masa depan, takut nanti kawen abang marah duit habes asyik beli mcm2..hik3...

    ReplyDelete
  9. i pernah online shopping beli shawl je. =) tapi rasa nya lbh puas hati bila pergi shopping n nampak barg dpn mata. kualiti pun lbh terjamin berbanding on9. mana tau teknikal poblem masa posting...

    ReplyDelete
  10. x suka sangat shopping online ni. x best la kalo beli x belek barang tu dulu. x konpiden..hehe

    ReplyDelete
  11. bab shopping nie buat pening kepala...tapi bila fikir balik...perempuan kalau cari barang teliti...berbanding lelaki ala kadar..tapi tidak puas hati

    ReplyDelete
  12. saya tak pernah cuba dan lebih selesa window shopping dulu.
    sb sy mementingkan kualiti (:

    ReplyDelete
  13. selamat pagi yang ceria buat sahabat ku AIA... have a nice day

    ReplyDelete
  14. afzal : banyaknya kena tipu... takpe.. lepas ni jadikan iktibar...


    takut nak shopping on9 sebabkan hal macam ni la.. :)

    ReplyDelete
  15. Gen2Merah : nafsu berbelanja perempuan kuat agaknya.... hahaha...


    beli kat mana2 pun ok..janji puas hati, berbaloi-baloi...

    ReplyDelete
  16. ABU : window shopping on9 je sudah..puaskan mata... bukan hati.. hahaha...


    thankz follow....salam perkenalan..

    ReplyDelete
  17. aina yazid : yeaa...sekurang2nya awak dah merasa beli on9 macam mana... boleh la buat pilihan bijak... hehehe...


    takut masalah teknikal ek..huhu... samalah kita... :)

    ReplyDelete
  18. Eera Shera : hehe..kepuasan membelek barang tu perlu dalam membeli.. :)

    ReplyDelete
  19. Kancil 8349 : biasalah..dah beli2 ada je yang tak kena...hehehe

    ReplyDelete
  20. budakijaupendek : ya...pentingnya kualiti sesuatu barang tu... nak pakai lama kan...bukan pakai buang... hehehe...

    ReplyDelete
  21. mmg kena pndi ushar kedai online yg betul2 kalo x dpt brg yg xmatch dgn hrga & kdg2 xdpt brg lngsung...hoho...yg wt bisnes online tu kenalah jujur jgn asik nk menipu jek bkn boleh kaya pun...

    ReplyDelete
  22. tak biasa dengar dan tak biasa buat..hoho..AGAKYE oline shoppig semua dalam bi kOT.mak-cik2 tak percaye..

    ReplyDelete
  23. bru nk b'jinak2 dgn 0n9 shopping. tp 2 la..bla kluar n tgk ndri time bli 2 lg puas ati compared 2 on9 shopping, huhu

    ReplyDelete